Mi­ni-oran­je­koe­ken

Mini-oranjekoeken voor de koning of toch roze voor de prinsesjes?

  • gebak
  • 8 stuks
  • 510 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 2 uur wachten
    • 35 min. oventijd
(12)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak Mini-oranjekoeken voor de koning of toch roze voor de prinsesjes? 8 stuks
3 12

Ingrediënten

Keukenspullen
  • mixer met deeghaken
  • muffinvorm
  • deegroller
  • spuitzak

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de bloem, basterdsuiker en 25 g boter in een kom. Klop het ei los in een kommetje en doe de helft bij de bloem. Voeg de bakpoeder, marmelade, het anijszaad en water toe. Kneed met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast. Snijd de spijs in stukken boven een kom en kneed met de rest van het ei. Vorm er een staaf van met een doorsnee van 5 cm.
  2. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet 8 holtes van de muffinvorm in. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dik. Steek er met een uitsteekvormpje of glas 16 rondjes uit met een doorsnede van 6 cm. Leg in de holtes van de ingevette muffinvorm een rondje deeg. Snijd de amandelspijs in 8 stukken en leg op elke koekdeegbodem een stukje spijs. Dek af met de rest van de plakjes koekdeeg. Bak de koeken in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen in de vorm. Neem de koeken uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
  3. Meng 100 g poedersuiker en het bessensap in een kommetje tot een glad glazuur. Bestrijk de afgekoelde oranjekoeken ermee en laat 1 uur drogen. Meng in een kom de mix voor botercrème met de rest van de poedersuiker en melk. Doe de rest van de boter in stukken een andere kom en klop met een mixer in 2 min. luchtig. Voeg dan geleidelijk het suikermengsel al kloppend toe. Blijf kloppen tot er een luchtige crème is ontstaan. Schep de botercrème in een spuitzak en spuit kleine rozetjes op de rand van de oranjekoeken.
video

Aman­del­spijs ma­ken

Instructievideo - 01:03 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 510 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 66 g
  • vet 24 g
    waarvan verzadigd 12 g
  • natrium 95 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Mini-oranjekoeken

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Mi­ni-oran­je­koe­ken

1
  • 200 g patentbloem
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 25 g boter
  • 1 ei

Doe de bloem, basterdsuiker en de boter in een kom. Klop het ei los in een kommetje en doe de helft bij de bloem.

2
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el sinaasappelmarmelade
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 2 el kraanwater

Voeg de bakpoeder, marmelade, het anijszaad en water toe. Kneed met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.

3

Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.

4
  • 200 g amandelspijs

Snijd de spijs in stukken boven een kom en kneed met de rest van het ei. Vorm er een staaf van met een doorsnee van 5 cm.

5

Verwarm de oven voor op 160 °C.

6
  • 2 g patentbloem

Vet 8 holtes van de muffinvorm in. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dik.

7

Steek er met een uitsteekvormpje of glas 16 rondjes uit met een doorsnede van 6 cm. Leg in de holtes van de ingevette muffinvorm een rondje deeg.

8

Snijd de amandelspijs in 8 stukken en leg op elke koekdeegbodem een stukje spijs. Dek af met de rest van de plakjes koekdeeg.

9

Bak de koeken in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen in de vorm.

10

Neem de koeken uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

11
  • 100 g poedersuiker
  • 1 el bessensap

Meng de poedersuiker en het bessensap in een kommetje tot een glad glazuur. Bestrijk de afgekoelde oranjekoeken ermee en laat 1 uur drogen.

12
  • 50 g basis voor botercrème (Heel Holland Bakt)
  • 50 g poedersuiker
  • 125 ml volle melk

Meng in een kom de mix voor botercrème met de rest van de poedersuiker en melk.

13
  • 125 g boter

Doe de rest van de boter in stukken een andere kom en klop met een mixer in 2 min. luchtig. Voeg dan geleidelijk het suikermengsel al kloppend toe.

14

Blijf kloppen tot er een luchtige crème is ontstaan. Schep de botercrème in een spuitzak en spuit kleine rozetjes op de rand van de oranjekoeken.

15

Lekker!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.