Pa­rel­hoen met ven­kel en gra­naat­ap­pel­saus

Door het marineren wordt de parelhoen heerlijk van smaak. De granaatappel maakt er een echt feestgerecht van.

(59)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Door het marineren wordt de parelhoen heerlijk van smaak. De granaatappel maakt er een echt feestgerecht van. 4 personen
3 59

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • vijzel

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Rasp de oranje schil van de mandarijnen. Pers de vruchten uit. Meng het mandarijnrasp en -sap, het granaatappelsap, de honing, olie en zout in een kom tot marinade.
  2. Maal het venkelzaad in de vijzel en wrijf de parelhoenbouten ermee in. Kneus de knoflook en leg in de marinade. Schenk de marinade over de parelhoen. Snijd de onderkant van de venkelknollen. Halveer in de lengte en snijd elke helft in parten. Leg de venkel met de parelhoen in de ovenschaal en schep om. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 4 uur tot maximaal 12 uur in de koelkast marineren.
  3. Neem de parelhoen uit de koelkast en laat in 1 uur op kamertemperatuur komen. Verwarm na 45 min. de oven voor op 200 °C. Bak de parelhoen in ca. 50 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Keer halverwege. Neem de ovenschaal uit de oven. Schep de bouten en venkelknol op een schaal. Houd warm onder aluminiumfolie.
  4. Schenk het achtergebleven vocht uit de schaal door een zeef in een steelpan. Kook het vocht op middelhoog vuur in 20 min. in tot een dikke saus. Halveer ondertussen de granaatappel. Leg 1 helft met de snijkant naar beneden losjes in je hand. Tik boven een kom met een pollepel op de vrucht, zodat de pitjes in de kom vallen. Doe dit ook met de andere helft. Schenk de saus in een kommetje en laat iets afkoelen. Verdeel de granaatappelpitjes over de parelhoen en saus.

bereidingstip:

Weinig tijd op de dag zelf? Je kunt ook een bakje granaatappelpitjes (120 g) gebruiken.

variatietip:

Je kunt de parelhoen ook vervangen door 8 biologische kipdrumsticks.

bewaartip:

Je kunt de parelhoenbouten en saus 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm de parelhoen in ca. 30 min. in een ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie in een voorverwarmde oven op 150 °C. Verwarm de saus op laag vuur of serveer op kamertemperatuur. Strooi de granaatappelpitjes er vlak voor het serveren over.

video

Ven­kel be­rei­den

Instructievideo - 01:54 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 730 kcal
  • eiwit 69 g
  • koolhydraten 22 g
  • vet 37 g
    waarvan verzadigd 15 g
  • natrium 395 mg
  • vezels 16 g
Tags
Ook te zien in

Parelhoen met venkel en granaatappelsaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Pa­rel­hoen met ven­kel en gra­naat­ap­pel­saus

1
  • 2 persmandarijnen

Rasp de oranje schil van de mandarijnen. Pers de vruchten uit.

2
  • 240 ml granaatappelsap
  • 20 ml honing
  • 2 tl zonnebloemolie

Meng het mandarijnrasp en -sap, het granaatappelsap, de honing, olie en zout in een kom tot marinade.

3
  • 4 tl venkelzaad
  • 4 parelhoenbouten

Maal het venkelzaad in de vijzel en wrijf de parelhoenbouten ermee in.

4
  • 4 tenen knoflook

Kneus de knoflook en leg in de marinade. Schenk de marinade over de parelhoen.

5
  • 600 g venkelknollen

Snijd de onderkant van de venkelknollen. Halveer in de lengte en snijd elke helft in parten.

6

Leg de venkel met de parelhoen in de ovenschaal en schep om. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 4 uur tot maximaal 12 uur in de koelkast marineren.

Tip: Hoe langer het vlees marineert, hoe intenser de smaken. Heb je weinig tijd? Dan kun je het gerecht ook direct bereiden.

7

Neem de parelhoen uit de koelkast en laat in 1 uur op kamertemperatuur komen.

8

Verwarm na 45 min. de oven voor op 200 °C.

9

Bak de parelhoen in ca. 50 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Keer halverwege. Neem de ovenschaal uit de oven.

10

Schep de bouten en venkelknol op een schaal. Houd warm onder aluminiumfolie.

11

Schenk het achtergebleven vocht uit de schaal door een zeef in een steelpan. Kook het vocht op middelhoog vuur in 20 min. in tot een dikke saus.

12
  • 1 granaatappel

Halveer ondertussen de granaatappel. Leg 1 helft met de snijkant naar beneden losjes in je hand.

13

Tik boven een kom met een pollepel op de vrucht, zodat de pitjes in de kom vallen. Doe dit ook met de andere helft.

14

Schenk de saus in een kommetje en laat iets afkoelen. Verdeel de granaatappelpitjes over de parelhoen en saus. Lekker!

bereidingstip:

Weinig tijd op de dag zelf? Je kunt ook een bakje granaatappelpitjes (120 g) gebruiken.

variatietip:

Je kunt de parelhoen ook vervangen door 8 biologische kipdrumsticks.

bewaartip:

Je kunt de parelhoenbouten en saus 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm de parelhoen in ca. 30 min. in een ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie in een voorverwarmde oven op 150 °C. Verwarm de saus op laag vuur of serveer op kamertemperatuur. Strooi de granaatappelpitjes er vlak voor het serveren over.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.