Avatar

Eigen recept van... Leen de Vries

Asperges koken doe je zo!

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands

Laatst aangepast: 28 apr. 2013, 02:35 | 40 keer bewaard

Ingrediënten

  • asperges
  • beetje zout
  • 1 theel. suiker
  • 1 stukje foelie

Materialen

  • U- vormige aspergeschiller of komkommerschiller. Grote pan

Bereiden

Bewaar uw pas gekochte asperges in een schone, vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen.

De schillen kunt u bewaren om bij het kookwater van de asperges te doen. Dit kookwater is uitermate geschikt om als basis te dienen voor een heerlijk aspergesoepje. Dus niet weggooien !

De asperges plat op een snijplankje leggen. Vasthouden en zorgvuldig schillen. Gebruik een u-vormige aspergeschiller, ook wel komkommerschiller genoemd, goed en goedkoop. Schil de asperges zeer voorzichtig, zodat ze niet breken.

Schil ze van net onder de kop tot aan het einde. Het houtachtige uiteinde moet er afgesneden worden (2 cm)

Kijk en voel of de asperge overal geschild is, anders onstaan vezels tijdens het koken, dit is beslist niet lekker.

Doe de asperges in een flinke pan met koud water en zet de asperges goed onder water. Voeg wat zout en een theelepel suiker en een stukje foelie toe. Breng alles aan de kook. Zet nu het vuur laag en laat de asperges ca. 6-8 min. koken. Vervolgens haalt u de pan van het vuur en laat de asperges nog zeker 10 minuten heerlijk garen in het warme kookwater. Hou deksel op pan.

Tip: Als je een asperge midden op een vork legt moeten ze een beetje doorbuigen, hangen ze er slap overheen, dan zijn ze wat te gaar. Tijdens het garen kun je dit al proberen. Het hangt er natuurlijk wel van af, wat je het lekkerst vindt.

Haal ze met een schuimspaan uit het kookvocht en laat ze eventjes uitlekken op een schone doek. Leg ze op een verwarmde schaal, eventueel met een witte theedoek en vouw deze dicht. Serveer zo vlug mogelijk.

Geef er bijna gesmolten roomboter bij en een beetje nootmuskaat. Hollandaisesaus is ook lekker.

Geef er ham en ei, een varkensoester of ander stukje vlees bij. Ook een mootje zalm smaakt prima.

Bij de kweker zelf zijn de asperges vaak vers, maar niet iedereen is helaas in de gelegenheid ze daar te kopen.

Als je ze in de super koopt, kijk dan of ze nog piepen als je ze tegen elkaar wrijft. Kijk ook of de onderzijde niet teveel uitgedroogd is. Bruinkleuring hoort ook niet.

Bronvermelding

Leen

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.