Yo­tam Ot­to­leng­hi's shaks­hu­ka

Ga mee op reis door het Midden-Oosten. Deze chef verrast altijd met zijn bijzondere smaakcombinaties.

(400)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
midden-oosters hoofdgerecht Ga mee op reis door het Midden-Oosten. Deze chef verrast altijd met zijn bijzondere smaakcombinaties. 4 personen
3 400

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de uien in plakken en de paprika’s in repen van 2 cm breed. Hak de blaadjes van de tijm fijn. Snijd de helft van de koriander (houd de rest achter voor garnering) en de takjes peterselie fijn. Hak de tomaten grof.
  2. Rooster het komijnzaad in een grote koekenpan 2 min. op hoog vuur. Voeg de olie en uien toe en bak ze 5 min. Doe de paprika, de suiker en kruiden (peterselie, koriander, tijm en laurier) in de pan en bak alles 5-10 min. op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn. Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 min. pruttelen.
  3. Haal de laurier uit de groenten en verdeel het mengsel over 2 grote koekenpannen. Zet ze op halfhoog vuur om ze te verwarmen, maak in elke pan vier holtes in het mengsel en breek in elke holte een ei. Bestrooi ze met zout en zet een deksel op de pannen. Laat ze 10-12 min. op heel laag (!) vuur staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het gerecht met koriander en dien het op.

Tip:

Bron: Plenty, Yotam Ottolenghi

Tip:

Je kunt dit gerecht ook bereiden in 2 koekenpannen van ø 20 cm (4 eieren per pan).

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 620 kcal
  • eiwit 15 g
  • koolhydraten 16 g
  • vet 54 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 745 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Yotam Ottolenghi's shakshuka

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Yo­tam Ot­to­leng­hi's shaks­hu­ka

1
  • 2 uien
  • 2 rode paprika's
  • 2 gele paprika's

Snijd de uien in plakken en de paprika’s in repen van 2 cm breed.

2
  • 6 takjes tijm
  • 15 g koriander
  • 2 takjes platte peterselie

Hak de blaadjes van de tijm fijn. Snijd de helft van de koriander (houd de rest achter voor garnering) en de takjes peterselie fijn.

3
  • 6 tomaten

Hak de tomaten grof.

4
  • ½ tl komijnzaad
  • 175 ml milde olijfolie

Rooster het komijnzaad in een grote koekenpan 2 min. op hoog vuur. Voeg de olie en uien toe en bak ze 5 min.

5
  • 4 tl rietsuiker
  • 2 laurierblaadjes

Doe de paprika, de suiker en kruiden (peterselie, koriander, tijm en laurier) in de pan en bak alles 5-10 min. op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn.

6
  • ½ tl saffraandraadjes
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 250 ml kraanwater

Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 min. pruttelen.

Tip: Voeg steeds wat water toe zodat het mengsel de consistentie heeft van pastasaus. Proef en breng op smaak met zout en peper. Het moet krachtig en licht pittig smaken.

7

Haal de laurier uit de groenten en verdeel het mengsel over 2 grote koekenpannen.

8
  • 8 eieren

Zet ze op halfhoog vuur om ze te verwarmen, maak in elke pan vier holtes in het mengsel en breek in elke holte een ei.

9

Bestrooi ze met zout en zet een deksel op de pannen. Laat ze 10-12 min. op heel laag (!) vuur staan tot de eieren net gaar zijn.

10

Bestrooi het gerecht met koriander en dien het op. Bon appétit!

Tip: Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Plenty’ van Yotam Ottolenghi.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.