Yo­tam Ot­to­leng­hi's ge­roos­ter­de au­ber­gi­nes

De vegetarische recepten van de Brits-Israëlische kok Yotam Ottolenghi zijn een begrip. Als je deze aubergines proeft, begrijp je waarom.

(254)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
mediterraan voorgerecht De vegetarische recepten van de Brits-Israëlische kok Yotam Ottolenghi zijn een begrip. Als je deze aubergines proeft, begrijp je waarom. 4 personen
4 254

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat voor de saus de saffraan 5 min. trekken in een kommetje met het hete water. Snijd de knoflook fijn.
  2. Doe de saffraan en knoflook in een schaal met daarin de yoghurt, de helft van de olijfolie, het citroensap en nog wat zout. Klop alles tot een gladde, goudgele saus. Proef of er nog wat zout bij moet en zet de saus afgedekt maximaal 3 dagen in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Halveer de aubergines in de lengte en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft. Besprenkel de helften royaal met de rest van de olie en bestrooi ze met peper en eventueel zout. Rooster ze ca. 40 min. in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
  5. Leg de auberginehelften op een platte schaal. Verdeel de saffraanyoghurt erover.
  6. Bestrooi met de pijnboom- en granaatappelpitten, leg de basilicumblaadjes erop en serveer.

combinatietip:

Wil je er een hoofdgerecht van maken? Serveer er dan couscous bij.

Tip:

Bron: Het Kookboek, Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

bewaartip:

Je kunt de aubergine tot en met het roosteren maximaal 3 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat voor serveren op kamertemperatuur komen en ga verder met het recept.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 250 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 10 g
  • vet 20 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 20 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Yotam Ottolenghi's geroosterde aubergines

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Yo­tam Ot­to­leng­hi's ge­roos­ter­de au­ber­gi­nes

1
  • 0.05 g saffraandraadjes
  • 3 el heet water
  • 1 teen knoflook

Laat voor de saus de saffraan 5 min. trekken in een kommetje met het hete water. Snijd de knoflook fijn.

2
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 2½ el olijfolie
  • 2 el citroensap

Doe de saffraan en knoflook in een schaal met daarin de yoghurt, olijfolie, het citroensap en nog wat zout. Klop alles tot een gladde, goudgele saus.

3

Proef of er nog wat zout bij moet en zet de saus afgedekt maximaal 3 dagen in de koelkast.

4

Verwarm de oven voor op 200 °C.

5
  • 2 aubergines

Halveer de aubergines in de lengte en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft.

6
  • 2½ el olijfolie

Besprenkel de helften royaal met de rest van de olie en bestrooi ze met peper en eventueel zout. Rooster ze ca. 40 min. in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.

7

Leg de auberginehelften op een platte schaal. Verdeel de saffraanyoghurt erover.

8
  • 2 el geroosterde pijnboompitten
  • 4 el granaatappelpitjes
  • 20 basilicumblaadjes

Bestrooi met de pijnboom- en granaatappelpitten, leg de basilicumblaadjes erop en serveer. Lekker!

combinatietip:

Wil je er een hoofdgerecht van maken? Serveer er dan couscous bij.

bewaartip:

Je kunt de aubergine tot en met het roosteren maximaal 3 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat voor serveren op kamertemperatuur komen en ga verder met het recept.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.