Een­vou­di­ge to­ma­ten­saus

Een recept voor een goede, eenvoudige tomatensaus hoort thuis in iedere keuken.

(90)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans bijgerecht Een recept voor een goede, eenvoudige tomatensaus hoort thuis in iedere keuken. 8 personen
3 90

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staafmixer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de tomaten in stukken en doe in een ruime pan. Snijd de winterpeen in stukjes en de bleekselderij in boogjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Voeg de winterpeen, bleekselderij, ui, knoflook, peterselie en het basilicum toe aan de tomaten. Breng op laag vuur aan de kook en schep af en toe om. Voeg een glas water toe als het mengsel erg dik blijft. Stoof in 40 min. tot een tomatensaus. Roer regelmatig.
  3. Pureer de saus kort met de staafmixer en druk met een soepopscheplepel door een zeef. Breng op smaak met een scheutje olie, peper en eventueel zout.

Tip:

De kruiden kunt u bewaren door ze fijn te snijden of fijn te malen in een keukenmachine en te mengen met extra vierge olijfolie. De olie geeft extra smaak en de kruiden blijven groen. Doe in een potje, schenk er nog wat olie bij en doe de deksel erop. De kruiden in olie zijn 1 week houdbaar in de koelkast. Of vries ze in een ijsblokjesvorm in met olijfolie. Lekker om aardappeltjes in te bakken.

serveertip:

Serveer de saus bijvoorbeeld bij pasta; dan is het gerecht niet meer glutenvrij.

bewaartip:

Je kunt de saus (eventueel in porties) ook invriezen. In de vriezer is de saus maximaal 3 maanden houdbaar.

video

To­ma­ten­saus (po­ma­rola) ma­ken

Kookles - 01:39 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 75 kcal
  • eiwit 2 g
  • koolhydraten 9 g
  • vet 3 g
    waarvan verzadigd 0 g
  • natrium 20 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Eenvoudige tomatensaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Een­vou­di­ge to­ma­ten­saus

1
1
  • 1½ kg rijpe trostomaat
  • 250 g winterpenen
  • 1 stengel bleekselderij

Snijd de tomaten in stukken en doe in een ruime pan. Snijd de winterpeen in stukjes en de bleekselderij in boogjes.

2
2
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

3
3
  • 10 g platte peterselie
  • 7½ g basilicum

Voeg de winterpeen, bleekselderij, ui, knoflook, peterselie en het basilicum toe aan de tomaten. Breng op laag vuur aan de kook en schep af en toe om.

4
4

Voeg een glas water toe als het mengsel erg dik blijft. Stoof in 40 min. tot een tomatensaus. Roer regelmatig.

5
5
  • ½ el extra vierge olijfolie

Pureer de saus kort met de staafmixer en druk met een soepopscheplepel door een zeef. Breng op smaak met een scheutje olie, peper en eventueel zout.

serveertip:

Serveer de saus bijvoorbeeld bij pasta; dan is het gerecht niet meer glutenvrij.

bewaartip:

Je kunt de saus (eventueel in porties) ook invriezen. In de vriezer is de saus maximaal 3 maanden houdbaar.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.