Paastul­band

Fantastisch brood met abrikozen, pijnboompitten en rozemarijn. Dat mag ieder weekend wel op tafel.

  • ontbijt
  • 20 personen
  • 165 kcal voedingswaarden
    • 55 min. bereiden
    • 30 min. oventijd
(56)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
ontbijt Fantastisch brood met abrikozen, pijnboompitten en rozemarijn. Dat mag ieder weekend wel op tafel. 20 personen
3 56

Ingrediënten

Keukenspullen
  • tulbandvorm inhoud ca. 1 1/2 liter
  • mixer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Rasp de schil van de sinaasappel boven de kom. Pers de sinaasappel uit. Knip de abrikozen in stukjes. Breng in een pan het sinaasappelsap met het water, rozijnen en abrikozen aan de kook. Verwarm ca. 10 min. zachtjes en laat het vocht verdampen. Laat ca. 5 min. afkoelen. Rooster de de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en laat afkoelen op eenbordje. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak fijn. Vet de tulbandvorm dun in.
  2. Meng in een kom broodmix, pijnboompitten, rozemarijn, sinaasappelrasp, suiker en kardemom door elkaar. Meng met een mixer handwarm water erdoor. Blijf mengen tot er een elastisch deeg ontstaat. Meng het rozijnenmengsel erdoor.
  3. Vorm het deeg tot wordt en leg in de tulbandvorm. Dek af met aluminiumfolie en laat op een warme plaats ca. 30 min. rijzen.
  4. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4. Bak het brood (met aluminiumfolie erop) in het midden van de oven ca. 20 min. Haal het aluminiumfolie erg en bak het brood in nog ca. 10 min. goudbruin en gaar. Laat het brood uit de oven ca. 5 min. in de vorm afkoelen.
  5. Leg een grote schaal op de vorm, keer samen en laat het brood uit de vorm glijden. Bestrijk met boter. Bestrooi royaal met poedersuiker. Laat de tulband afkoelen en bestrooi vlak voor het ontbijt opnieuw met poedersuiker.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 165 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 27 g
  • vet 4 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Paastulband

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Paastul­band

1
1
  • 1 sinaasappel
  • 100 g gewelde abrikozen zonder pit
  • 1 dl water
  • 125 g rozijnen

Rasp de schil van de sinaasappel boven de kom. Pers de sinaasappel uit. Knip de abrikozen in stukjes. Breng in een pan het sinaasappelsap met het water, rozijnen en abrikozen aan de kook. Verwarm ca. 10 min. zachtjes en laat het vocht verdampen.

2
2
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 takjes rozemarijn

Laat ca. 5 min. afkoelen. Rooster de de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en laat afkoelen op eenbordje. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak fijn. Vet de tulbandvorm dun in.

3
3
  • 500 g broodmix wit
  • 2 el witte basterdsuiker
  • 1 tl gemalen kardemomvruchten
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 3 dl handwarm water

Meng in een kom broodmix, pijnboompitten, rozemarijn, sinaasappelrasp, suiker en kardemom door elkaar. Meng met een mixer handwarm water erdoor. Blijf mengen tot er een elastisch deeg ontstaat. Meng het rozijnenmengsel erdoor.

4
4

Vorm het deeg tot wordt en leg in de tulbandvorm. Dek af met aluminiumfolie en laat op een warme plaats ca. 30 min. rijzen.

5
5

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.

6
6

Bak het brood (met aluminiumfolie erop) in het midden van de oven ca. 20 min. Haal het aluminiumfolie erg en bak het brood in nog ca. 10 min. goudbruin en gaar. Laat het brood uit de oven ca. 5 min. in de vorm afkoelen.

7
7
  • 25 g roomboter

Leg een grote schaal op de vorm, keer samen en laat het brood uit de vorm glijden. Bestrijk met boter. Bestrooi royaal met poedersuiker. Laat de tulband afkoelen en bestrooi vlak voor het ontbijt opnieuw met poedersuiker.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.