Wit­lof-ap­pel­scho­tel met rau­we ham

De basis: aardappel-appelpuree. Erop: witlof met ham. En erover: geitenkaas. Een lekker stevige ovenmaaltijd voor koude dagen.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 545 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 35 min. oventijd
(208)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht De basis: aardappel-appelpuree. Erop: witlof met ham. En erover: geitenkaas. Een lekker stevige ovenmaaltijd voor koude dagen. 4 personen
3 208

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (ca. 2 liter)
  • pureestamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook ze in water met zout op laag vuur in 20 min. gaar. Snijd ondertussen de appels in vier parten en verwijder de klokhuizen. Voeg na 15 min. aan de aardappelen toe.
  2. Snijd de onderkanten van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Breng in een pan ruim water aan de kook en kook het witlof 5 min. Laat uitlekken.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Stamp de aardappelen en de appels met de pureestamper tot een grove puree en breng op smaak met peper en zout. Schep in de ovenschaal. Wikkel elk half struikje witlof in een plakje ham en leg op de puree. Schud de pot Aardappel Anders krachtig en schenk de inhoud gelijkmatig uit over het witlof. Bestrooi met de geitenkaas.
  4. Bak de schotel in het midden van de oven in ca. 35 min. goudbruin. Serveer direct.

variatietip:

Gemalen geitenkaas is ook heerlijk op een pizza, over pasta en op een tosti met tomaat.

kookstaptip:

De aangegeven oventijd is een indicatie en bedoeld voor een elektrische oven. De temperatuur kan per oven verschillen; met een oventhermometer kunt u de exacte temperatuur bepalen.

video

Pu­re­ren

Instructievideo - 00:51 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 545 kcal
  • eiwit 19 g
  • koolhydraten 60 g
  • vet 23 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 1.340 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in
Receptkaart 2010 week 46-47

Witlof-appelschotel met rauwe ham

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Wit­lof-ap­pel­scho­tel met rau­we ham

1
1
  • 1 kg iets kruimige aardappelen

Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook ze in water met zout op laag vuur in 20 min. gaar.

2
2
  • 3 elstar appels

Snijd ondertussen de appels in vier parten en verwijder de klokhuizen. Voeg na 15 min. aan de aardappelen toe.

3
3
  • 500 g witlof

Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern.

4
4

Breng in een pan ruim water aan de kook en kook het witlof 5 min. Laat uitlekken.

5
5

Verwarm de oven voor op 200 °C.

6
6

Stamp de aardappelen en de appels met de pureestamper tot een grove puree en breng op smaak met peper en zout. Schep in de ovenschaal.

Pureren

Instructievideo

00:51 min.

7
7
  • 1 pak Coburger ham

Wikkel elk half struikje witlof in een plakje ham en leg op de puree.

8
8
  • 390 ml Aardappel Anders bacon ui
  • 50 g geraspte geitenkaas

Schud de pot Aardappel Anders krachtig en schenk de inhoud gelijkmatig uit over het witlof. Bestrooi met de geitenkaas.

9
9

Bak de schotel in het midden van de oven in ca. 35 min. goudbruin. Serveer direct.

variatietip:

Gemalen geitenkaas is ook heerlijk op een pizza, over pasta en op een tosti met tomaat.

kookstaptip:

De aangegeven oventijd is een indicatie en bedoeld voor een elektrische oven. De temperatuur kan per oven verschillen; met een oventhermometer kunt u de exacte temperatuur bepalen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.