Met wod­ka en ci­troen ge­ma­ri­neer­de zalm

(15)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
scandinavisch voorgerecht 4 personen
4 15

Ingrediënten

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Rasp boven een kommetje de gele schil van de citroen. Roer de dille en de wodka erdoor.
  2. Meng het zout en de suiker door elkaar. Dep het stuk zalmhaas droog en wrijf de vis in met het zout-suikermengsel. Verdeel vervolgens het citroen-dillemengsel over de vis.
  3. Leg de vis in een schaal, leg er een stukje vershoudfolie op. Leg daarop een klein plankje of bord en zet daarop iets zwaars, bijvoorbeeld een gevuld literblik. Marineer de zalm 24 uur in de koelkast. Keer het stuk af en toe.
  4. Neem het stuk zalm uit de schaal en dep het met een stukje keukenpapier voorzichtig droog. Snijd de zalm in zo dun mogelijke plakjes en leg ze op een schaal of verdeel ze over 4 borden. Maal naar smaak peper over de zalm.
  5. Snijd de radijsjes in heel dunne plakjes en strooi ze over de zalm. Lekker met warm geroosterd brood of blini's.

Tip:

Wodka en citroen zijn de smaakmakers die ze in Estland, Letland en Litouwen toevoegen aan de marinade voor zalm. Het resultaat is een frisse gravlax.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 160 kcal
  • eiwit 13 g
  • koolhydraten 4 g
  • vet 10 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: 12 maanden Lekker Eten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.