Stap-voor-stap tom yam kai (Thai­se kip­pen­soep)

(301)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
thais voorgerecht 4 personen
3 301

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • vijzel

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de peper in stukken. Schil en snijd de gember fijn. Stamp in een vijzel de peper, knoflook en gember met zout tot een puree.
  2. Verhit de helft van de olie in een soeppan en bak de kip in 10 min. rondom bruin. Voeg de puree toe aan de kip en bak 1 min. mee. Voeg het water toe en breng aan de kook.
  3. Boen de helft van de limoen schoon en rasp de groene schil eraf. Pers de limoen uit. Plet het citroengras met een groot mes of gebruik hiervoor een pan. Voeg het citroengras, samen met de limoenrasp, het limoensap en de limoenblaadjes bij de soep. Maak de champignons schoon met keukenpapier. Breek de steeltjes van de champigons en doe de steeltjes bij de soep. Laat de soep op laag vuur 1 uur trekken.
  4. Zeef de soep. Neem de kip eruit en laat iets afkoelen. Haal met twee vorken het vlees van de kip en doe het vlees terug in de soep.
  5. Snijd de hoeden van de kastanjechampignons in plakjes. Verhit de helft van de olie in een pan en bak de champignons 5 min. Voeg ze toe aan de soep. Pers de rest van de limoen uit. Breng de soep op smaak met de vissaus en het limoensap. Snijd de bosui schuin in dunne ringetjes en de koriander grof. Schep de soep in kommen en bestrooi met de bosui en de koriander.

bewaartip:

Vissaus is een veelgebruikte smaakmaker in de Thaise keuken. Het is in de koelkast minstens een jaar houdbaar. Gebruik vissaus ook eens om wokgerechten op smaak te brengen of roer een paar druppels door een oosterse dressing.

video

Ro­de pe­per schoon­ma­ken

Instructievideo - 00:34 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 340 kcal
  • eiwit 31 g
  • koolhydraten 4 g
  • vet 22 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Stap-voor-stap tom yam kai (Thaise kippensoep)

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Stap-voor-stap tom yam kai (Thai­se kip­pen­soep)

1
1
  • 1 rode peper
  • 2 cm verse gember
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl zout

Snijd de peper in stukken. Schil en snijd de gember fijn. Stamp in een vijzel de peper, knoflook en gember met zout tot een puree.

2
2
  • 1 el zonnebloemolie
  • 4 kippenpoten

Verhit de olie in een soeppan en bak de kip in 10 min. rondom bruin. Voeg de puree toe aan de kip en bak 1 min. mee.

3
3
  • 1 liter kraanwater

Voeg het water toe en breng aan de kook.

4
4
  • 1 limoen
  • 4 stengels citroengras

Boen de limoen schoon en rasp de groene schil eraf. Pers de limoen uit. Plet het citroengras met een groot mes of gebruik hiervoor een pan.

5
5
  • 4 gedroogde limoenblaadjes

Voeg het citroengras, samen met de limoenrasp, het limoensap en de limoenblaadjes bij de soep.

6
6
  • 250 g kastanjechampginons

Maak de champignons schoon met keukenpapier. Breek de steeltjes van de champigons en doe de steeltjes bij de soep.

7
7

Laat de soep op laag vuur 1 uur trekken.

8
8

Zeef de soep. Neem de kip eruit en laat iets afkoelen. Haal met twee vorken het vlees van de kip en doe het vlees terug in de soep.

9
9
  • 1 el zonnebloemolie

Snijd de hoeden van de kastanjechampignons in plakjes. Verhit de olie in een pan en bak de champignons 5 min. Voeg ze toe aan de soep.

10
10
  • 1 limoen
  • 1 el vissaus

Pers de limoen uit. Breng de soep op smaak met de vissaus en het limoensap.

11
11
  • 1 bosui
  • 15 g verse koriander

Snijd de bosui schuin in dunne ringetjes en de koriander grof. Schep de soep in kommen en bestrooi met de bosui en de koriander.

bewaartip:

Vissaus is een veelgebruikte smaakmaker in de Thaise keuken. Het is in de koelkast minstens een jaar houdbaar. Gebruik vissaus ook eens om wokgerechten op smaak te brengen of roer een paar druppels door een oosterse dressing.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.