Rijk­ge­vul­de sa­la­de ni­çoi­se

(138)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans voorgerecht 4 personen
3 138

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Kook de eieren in 7 min. hard, spoel ze af onder koud stromend water en pel ze. Snijd de ui in fijne ringen en de radijsjes, bleekselderij en paprika in kleine stukjes. Snijd de tomaat in 12 parten die je apart bewaard. Snijd de basilicum fijn. Meng de sla met het basilicum en pers de knoflook erboven.
  2. Verdeel het sla-knoflookmengsel over een schaal of over borden. Meng de ui, radijsjes, bleekselderij en paprika en leg dit op het slamengsel. Maak de tonijn los met een vork en verdeel die samen met wat olie uit het blik over de groenten.
  3. Snijd de hardgekookte eieren in vieren. Leg de parten ei en tomaat langs de rand van het bord en verdeel de olijven over de groenten en tonijn. Besprenkel als laatste de salade met de olijfolie en de azijn. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

bereidingstip:

Zet de salade zo'n 20 min. in de koelkast om te rusten en de smaken op elkaar te laten inwerken.

variatietip:

Je kunt de tonijn vervangen door anjovisfilets uit een blikje. Leg dan de (ongesneden) anjovisfilets over de groenten.

Tip:

De ultieme salade niçoise van Jo Issautier. Jo heeft een restaurant in het oude centrum van Nice. Hij kookt volgens de recepten van zijn moeder, die het restaurant in 1945 opende en ook al de recepten van háár moeder gebruikte. 'Van oorsprong was de salade niçoise een simpele boerensalade uit Nice met tonijn of ansjovis en tomaten. Tegenwoordig hoor je dat sommige koks er van alles en nog wat in doen. Zelfs gekookte groenten als bietjes, snijbonen, aardappelen of augurkjes. Niet doen, houd het simpel! Je mag best van alles in een salade doen en dat kan zelfs erg smakelijk zijn, maar noem het dan geen salade niçoise.'

serveertip:

Serveer er vers stokbrood bij en waan je aan de Côte d'Azur!

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 300 kcal
  • eiwit 18 g
  • koolhydraten 6 g
  • vet 23 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Rijkgevulde salade niçoise

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Rijk­ge­vul­de sa­la­de ni­çoi­se

1
1
  • 4 eieren

Kook de eieren in 7 min. hard, spoel ze af onder koud stromend water en pel ze.

2
2
  • 1 ui
  • 100 g radijsjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 4 tomaten

Snijd de ui in fijne ringen en de radijsjes, bleekselderij en paprika in kleine stukjes. Snijd de tomaat in 12 parten die je apart bewaard.

3
3
  • 15 g verse basilicum
  • 50 g gemengde sla
  • 1 teen knoflook

Snijd de basilicum fijn. Meng de sla met het basilicum en pers de knoflook erboven.

4
4

Verdeel het sla-knoflookmengsel over een schaal of over borden. Meng de ui, radijsjes, bleekselderij en paprika en leg dit op het slamengsel.

5
5
  • 185 g tonijn in olie

Maak de tonijn los met een vork en verdeel die samen met wat olie uit het blik over de groenten.

6
6
  • 100 g olijfolie extra vierge

Snijd de hardgekookte eieren in vieren. Leg de parten ei en tomaat langs de rand van het bord en verdeel de olijven over de groenten en tonijn.

7
7
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 el wijnazijn

Besprenkel als laatste de salade met de olijfolie en de azijn. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

bereidingstip:

Zet de salade zo'n 20 min. in de koelkast om te rusten en de smaken op elkaar te laten inwerken.

variatietip:

Je kunt de tonijn vervangen door anjovisfilets uit een blikje. Leg dan de (ongesneden) anjovisfilets over de groenten.

serveertip:

Serveer er vers stokbrood bij en waan je aan de Côte d'Azur!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.