Ba­sis­re­cept spa­ghet­ti met to­ma­ten­saus

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 495 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 30 min. wachten
(85)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans hoofdgerecht 4 personen
3 85

Ingrediënten

Handig als boodschappenlijstje
of om online te bestellen

Bereiden

  1. Verhit de olijfolie in een sauspan met een dikke bodem op matig vuur, verwarm de ansjovisfilets al roerend in de olijfolie, tot ze uit elkaar vallen. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook in de ansjovisolie. Voeg de tomatenblokjes met sap erbij, als de uitjes glazig zijn.
  2. Laat de tomaten op laag vuur stukkoken. Roer af en toe. Druk grote stukken tomaten stuk met de achterkant van een houten lepel. Breng op smaak met versgemalen peper en zout en de suiker. Zet het vuur laag en laat de saus nog zeker 30 min. zachtjes inkoken. Scheur op het laatst de basilicumblaadjes boven de pan in stukken en roer eventueel voor de smaak nog een scheutje olijfolie extra vierge erdoor.
  3. Kook ondertussen de spaghetti in ruim water met flink wat zout beetgaar. Giet de spaghetti goed af. Doe de spaghetti bij de saus en schep alles op hoog vuur nog één keer om. Serveer de spaghetti met tomatensaus in diepe (pasta)borden en garneer met de kaassnippers.

bereidingstip:

Door de tomatensaus even door een zeef te wrijven of door een roerzeef te halen, ontstaat er een mooie, gladde saus.

variatietip:

Drie variaties op deze basissaus:...met runderreepjes en Italiaanse kruiden: snijd 2 stengels bleekselderij en 2 worteltjes in piepkleine blokjes. Fruit de bleekselderij en wortel samen met de ui en knoflook in het basisrecept en bereid de tomatensaus verder zoals beschreven. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en roerbak hierin 1 schaaltje runderreepjes (ca. 300 g) samen met een half zakje fijngehakte Italiaanse kruidenmix (à 20 g) in 5 min. gaar. Breng op smaak met peper en zout. Schep de runderreepjes door de tomatensaus en meng de saus dan door de spaghetti. Serveer met geraspte kaas....met kaneel en koriander: laat met de basistomatensaus 1 kaneelstokje meetrekken of roer er 1-2 tl kaneelpoeder door. Verwijder het kaneelstokje en voeg 1 zakje fijngehakte verse koriander (15 g) toe. Meng de saus door de spaghetti of serveer de saus met gebakken vis of kleine gehaktballetjes....met crème fraîche, rivierkreeftjes en bieslook: meng door het basisrecept voor tomatensaus 125 ml crème fraîche en 2 bakjes rivierkreeftjes (à 100 g). Warm de saus nog even zachtjes door. Schenk de saus over de spaghetti en garneer met stukjes bieslook of dunne reepjes basilicum.

variatietip:

Leng de saus aan met groentebouillon, voor een overheerlijke tomatensoep.

combinatietip:

Lekker met lintpasta of ravioli.

bewaartip:

Te veel gemaakt? Tomatensaus laat zich uitstekend invriezen. Zorg voor goedsluitende diepvriesbakjes en maak niet te grote porties. Ook voor tomatensaus geldt: eenmaal ontdooid betekent dezelfde dag opeten.

bewaartip:

Een restje saus kan de volgende dag goed gebruikt worden als basis op een pizza of bruschette.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 495 kcal
  • eiwit 19 g
  • koolhydraten 73 g
  • vet 14 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Basisrecept spaghetti met tomatensaus

terug naar recept

Ba­sis­re­cept spa­ghet­ti met to­ma­ten­saus

1
1
  • 3 el olijfolie
  • 2 ansjovisfilets

Verhit de olijfolie in een sauspan met een dikke bodem op matig vuur, verwarm de ansjovisfilets al roerend in de olijfolie, tot ze uit elkaar vallen.

2
2
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook in de ansjovisolie.

3
3
  • 800 g gepelde tomaten

Voeg de tomatenblokjes met sap erbij, als de uitjes glazig zijn. Laat de tomaten op laag vuur stukkoken. Roer af en toe.

4
4
  • 1 tl suiker

Druk de grote stukken tomaat stuk met de achterkant van een houten lepel. Breng op smaak met versgemalen peper en zout en de suiker.

5
5

Zet het vuur laag en laat de saus nog zeker 30 min. zachtjes inkoken.

Tip: De saus is perfect als de olijfolie boven komt drijven.

6
6
  • 3 takjes basilicum

Scheur op het laatst de basilicumblaadjes boven de pan in stukken en roer eventueel voor de smaak nog een scheutje olijfolie extra vierge erdoor.

7
7
  • 400 g spaghetti

Kook ondertussen de spaghetti in ruim water met flink wat zout beetgaar. Giet de spaghetti goed af.

8
8

Doe de spaghetti bij de saus en schep alles op hoog vuur nog één keer om.

9
9
  • 50 g Grana Padano, snippers

Serveer de spaghetti met tomatensaus in diepe (pasta)borden en garneer met de kaassnippers.

bereidingstip:

Door de tomatensaus even door een zeef te wrijven of door een roerzeef te halen, ontstaat er een mooie, gladde saus.

variatietip:

Drie variaties op deze basissaus:...met runderreepjes en Italiaanse kruiden: snijd 2 stengels bleekselderij en 2 worteltjes in piepkleine blokjes. Fruit de bleekselderij en wortel samen met de ui en knoflook in het basisrecept en bereid de tomatensaus verder zoals beschreven. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en roerbak hierin 1 schaaltje runderreepjes (ca. 300 g) samen met een half zakje fijngehakte Italiaanse kruidenmix (à 20 g) in 5 min. gaar. Breng op smaak met peper en zout. Schep de runderreepjes door de tomatensaus en meng de saus dan door de spaghetti. Serveer met geraspte kaas....met kaneel en koriander: laat met de basistomatensaus 1 kaneelstokje meetrekken of roer er 1-2 tl kaneelpoeder door. Verwijder het kaneelstokje en voeg 1 zakje fijngehakte verse koriander (15 g) toe. Meng de saus door de spaghetti of serveer de saus met gebakken vis of kleine gehaktballetjes....met crème fraîche, rivierkreeftjes en bieslook: meng door het basisrecept voor tomatensaus 125 ml crème fraîche en 2 bakjes rivierkreeftjes (à 100 g). Warm de saus nog even zachtjes door. Schenk de saus over de spaghetti en garneer met stukjes bieslook of dunne reepjes basilicum.

variatietip:

Leng de saus aan met groentebouillon, voor een overheerlijke tomatensoep.

combinatietip:

Lekker met lintpasta of ravioli.

bewaartip:

Te veel gemaakt? Tomatensaus laat zich uitstekend invriezen. Zorg voor goedsluitende diepvriesbakjes en maak niet te grote porties. Ook voor tomatensaus geldt: eenmaal ontdooid betekent dezelfde dag opeten.

bewaartip:

Een restje saus kan de volgende dag goed gebruikt worden als basis op een pizza of bruschette.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.