Aard­ap­pel­gra­tin

De klassieke Franse gratin: met room, knoflook, nootmuskaat en kaas.

  • bijgerecht
  • 12 personen
  • 225 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 15 min. wachten
    • 50 min. oventijd
(320)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans bijgerecht De klassieke Franse gratin: met room, knoflook, nootmuskaat en kaas. 12 personen
3 320

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • quichevorm (Ø 26 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappelen en schaaf ze in de keukenmachine in flinterdunne plakjes. Klop de eieren los in een kom pers de knoflook erboven en voeg de melk, slagroom en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Schep de aardappelplakjes door het roommengsel en doe in de quichevorm. Druk stevig aan. Rasp de kaas en strooi over het mengsel.
  3. Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar en goudbruin. Laat 15 min. afkoelen in de vorm. Snijd met een scherp mes in 12 punten.

bereidingstip:

Je kunt de gratin 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C en verwarm de gratin in ca. 15 min. Dek af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.

video

Aard­ap­pe­len schil­len

Instructievideo - 01:08 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 225 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 27 g
  • vet 10 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 45 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Aardappelgratin

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Aard­ap­pel­gra­tin

1
1
  • 1 kg vastkokende aardappel

Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappelen en schaaf ze in de keukenmachine in flinterdunne plakjes.

2
2
  • 2 eieren
  • 1 teen knoflook
  • 150 ml volle melk
  • 125 ml slagroom
  • 1 mespunt nootmuskaat

Klop de eieren los in een kom, pers de knoflook erboven en voeg de melk, slagroom en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

3
3
  • 100 g Zwitserse gruyère

Schep de aardappelplakjes door het roommengsel en doe in de quichevorm. Druk stevig aan. Rasp de kaas en strooi over het mengsel.

4
4

Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar en goudbruin. Laat 15 min. afkoelen in de vorm. Snijd met een scherp mes in 12 punten.

bereidingstip:

Je kunt de gratin 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C en verwarm de gratin in ca. 15 min. Dek af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.