Olie­bol­len met ap­pel, ro­zij­nen en kren­ten

Geen oud en nieuw zonder oliebollen. Met deze goedgevulde variant is het helemaal feest.

(543)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak Geen oud en nieuw zonder oliebollen. Met deze goedgevulde variant is het helemaal feest. 25 stuks
3 543

Ingrediënten

Keukenspullen
 • ijsbolletjestang

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

 1. Laat het ei en de melk op kamertemperatuur komen. Houd een deel van de bloem apart. Doe voor het basisbeslag de rest van de bloem in een beslagkom en schep de gist, de suiker, de kaneel, en de zout erdoor. Klop het ei los. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk het losgeklopte ei erin. Schenk al roerend met een houten lepel of kloppend met een mixer de melk erbij. Blijf roeren of kloppen tot een glad beslag onstaat.
 2. Rasp voor de vulling de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Snijd de appel in blokjes en de sukade in stukjes. Besprenkel de blokjes appel in een kom met citroensap en schud ze om met het citroenrasp, de rozijnen, de krenten, de sukade en de bloem. Roer de vulling door het beslag en laat rijzen. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het oliebollenbeslag op een warme tochtvrije plaats 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
 3. Verhit de olie in de frituurpan tot 175 °C.
 4. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete frituurolie glijden door de tang boven de olie in te knijpen. Frituur 4 à 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. tot ze goudbruin en gaar zijn. Keer de oliebollen halverwege de baktijd, als ze dat niet vanzelf doen. Neem de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een met keukenpapier bekleed vergiet uitlekken. Laat de frituurolie eerst weer op de juiste temperatuur komen, voordat je de volgende serie oliebollen gaat bakken.
 5. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

Tip:

Oliebollen heten niets voor niets oliebollen. Bak ze liever in frituurolie dan in frituurvet, en zeker niet in vast frituurvet. Als de oliebollen wat afkoelen stolt frituurvet namelijk als een dun laagje rond de oliebollen. Dat geeft een naar mondgevoel, vooral bij koude oliebollen. Frituurolie blijft gewoon vloeibaar en dat zorgt voor lekkere oliebollen, bij elke serveertemperatuur.

Tip:

Oliebollen kunt u prima enkele dagen van tevoren bakken. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast of vries ze in. Leg ze voor serveren in een ovenvaste schaal, die je losjes afdekt met aluminiumfolie en warm ze op in een voorverwarmde oven van 175 °C. Gekoelde oliebollen hebben 10-15 min. nodig om warm te worden, bevroren oliebollen zo'n 5 min. langer.

Voedingswaarden (per stuk)
 • energie 170 kcal
 • eiwit 4 g
 • koolhydraten 26 g
 • vet 5 g
  waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Oliebollen met appel, rozijnen en krenten

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Olie­bol­len met ap­pel, ro­zij­nen en kren­ten

1
1
 • 1 ei
 • 500 ml melk
 • 500 g bloem

Laat het ei en de melk op kamertemperatuur komen. Houd een deel van de bloem apart.

2
2
 • 7 g gedroogde gist
 • 1 tl suiker
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl zout

Doe voor het basisbeslag de rest van de bloem in een beslagkom en schep de gist, de suiker, de kaneel, en eventueel de zout erdoor.

3
3

Klop het ei los. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk het losgeklopte ei erin.

4
4

Schenk al roerend met een houten lepel of kloppend met een mixer de melk erbij. Blijf roeren of kloppen tot een glad beslag onstaat.

5
5
 • 1 citroen
 • 1 friszure appel
 • 50 g sukade

Rasp voor de vulling de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Snijd de appel in blokjes en de sukade in stukjes.

6
6
 • 100 g rozijnen
 • 50 g krenten
 • 1 el bloem

Besprenkel de blokjes appel in een kom met citroensap en schud ze om met het citroenrasp, de rozijnen, de krenten, de sukade en de bloem.

7
7

Roer de vulling door het beslag en laat rijzen.

8
8

Dek de kom af met vershoudfolie en laat het oliebollenbeslag op een warme tochtvrije plaats 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.

9
9

Verhit de olie in de frituurpan tot 175 °C.

10
10

Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje.

11
11

Laat het bolletje in de hete frituurolie glijden door de tang boven de olie in te knijpen.

12
12

Frituur 4 à 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. tot ze goudbruin en gaar zijn. Keer de oliebollen halverwege de baktijd, als ze dat niet vanzelf doen.

13
13

Neem de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een met keukenpapier bekleed vergiet uitlekken.

14
14

Laat de frituurolie eerst weer op de juiste temperatuur komen, voordat je de volgende serie oliebollen gaat bakken.

15
15

Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.