Zand­koek­jes

(1.265)waardeer
Een lekker hollands recept. Het hapje bevat de volgende ingrediënten: ei, bloem, witte basterdsuiker en koude boter Hollands hapje 20 stuks 115 kcal
4 1265

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie
Keukenspullen
  • bakplaat, ingevet of bekleed met bakpapier
  • keukenmachine

Bereiden

Splits het ei en gebruik alleen de eidooier. Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot het deeg een korrelige structuur heeft. Kneed de deegkruimels met een koele hand tot een samenhangend deeg. Rol het deeg tot een bal, verpak in vershoudfolie en laat 30 min. in de koelkast opstijven. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg gelijkmatig uit op een met bloem bestoven keukenblad tot een lap van ca. 40 x 40 cm en 3-4 mm dik. Steek met uitsteekvormpjes of een omgekeerd glas koekjes uit, of snijd deze langs een (zelfgemaakt) sjabloon los. Kneed het resterende deeg tot een bal en rol opnieuw uit, tot al het deeg gebruikt is. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op de bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem de koekjes met een kaasschaaf of een paletmes van de bakplaat en laat ze afkoelen, bij voorkeur op een taartrooster.

video

Zand­koek­jes

Receptvideo - 02:26 min.

Tip

Jamkoekjes: Steek met een glas rondjes uit het basisdeeg. Smeer jam naar keuze in het midden van de helft van de deegrondjes. Steek uit de andere helft met een appelboor of een mesje een gat in het midden. Leg de rondjes met een gat op de jamrondjes. Bak de koekjes af volgens het basisrecept. Ook lekker met volkorenmeel.

Tip

Kerstkransjes: Steek met een glas rondjes uit het basisdeeg en steek daar vervolgens met een appelboor kleine rondjes uit. Bestrijk de deegrondjes met wat melk of eiwit en strooi er een mengsel van kristalsuiker, kaneel en verkruimeld amandelschaafsel overheen. Bak de koekjes af volgens het basisrecept. Hang de koekjes aan een haakje of lint in de kerstboom.

Tip

Kerststerren: Steek met een vormpje sterren uit het basisdeeg of snijd er langs een sjabloon dennenbomen uit. Bak de koekjes af volgens het basisrecept en prik er als de koekjes nog warm zijn met een breinaald of Chinees eetstokje een gat in. Bestrijk de afgekoelde koekjes met wit glazuur van poedersuiker met een beetje water of gesmolten witte chocolade. Of vul een stevig, hersluitbaar diepvrieszakje met glazuur, knip het puntje eraf en breng een mooie decoratie aan op de koekjes. Druk eventueel zilverpillen (flesje) in het natte glazuur en laat opstijven. Haal een lint door het gaatje en hang de koekjes in de kerstboom.

Voedingswaarden (per stuk)
  • Energie 115 kcal
  • Eiwit 1 g
  • Vet 7 g
  • Koolhydraten 12 g
Tags
Ook te zien in magazine

Zandkoekjes

terug naar recept

Zand­koek­jes

1
  • 1 ei

Splits het ei en gebruik alleen de eidooier.

2
  • 150 g boter
  • 100 g basterdsuiker wit
  • 200 g bloem

Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot het deeg een korrelige structuur heeft.

3

Kneed de deegkruimels met koele handen tot een samenhangend deeg. Rol tot een bal en verpak in vershoudfolie. Laat 30 min. in de koelkast rusten.

4

Verwarm de oven voor op 175 °C.

5

Bestuif het werkblad met 2 el bloem en rol het deeg uit tot een lap van ca. 40 x 40 cm en 3-4 mm dik.

6

Steek met behulp van uitsteekvormpjes of een glas koekjes uit het deeg. Kneed het resterende deeg tot een bal en rol opnieuw uit tot al het deeg gebruikt is.

Tip Snijd het deeg langs een (zelfgemaakt) sjabloon los.

7

Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.

8

Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem ze van de bakplaat en laat afkoelen, bij voorkeur op een rooster.

9

Bon appétit!

Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer die wij niet ondersteunen, daarom werkt deze site niet optimaal. We raden je aan een andere browser(versie) te gebruiken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.