Car­rot ca­ke (wor­tel­ca­ke)

Carrot cake is van oorsprong Amerikaans, maar inmiddels is-ie hier ook favoriet. En dat blijft ook zo.

  • nagerecht
  • 8 personen
  • 525 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 u. 55 min. wachten
    • 45 min. oventijd
(1.166)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
engels nagerecht Carrot cake is van oorsprong Amerikaans, maar inmiddels is-ie hier ook favoriet. En dat blijft ook zo. 8 personen
3 1166

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakvorm (20 x 20 cm)
  • bakpapier
  • sateprikker

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Smelt 3/4 van de boter in een pan. Meng de boter, wortel, suiker, eieren en het zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor. Roer de rozijnen erdoor en giet het beslag in de bakvorm. Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
  2. Test de gaarheid met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen). Neem de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
  3. Laat de rest van de boter zacht worden. Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer totdat er een glad glazuur onstaat. Haal de cake uit de bakvorm en leg op een schaal. Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen. Zet de cake nog 15 min. in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet helemaal hard). Snijd de cake in 4 blokken en halveer diagonaal of recht.

Tip:

Je kunt de wortelcake ook als petit-fours serveren. Maak gebruik dan wel anderhalf keer zoveel glazuur. Snijd de cake voor het glazuren in 16 blokjes, bestrijk ze met glazuur en leg elk blokje in een papieren cakevormpje.

video

Mar­mer­ca­ke bak­ken

Kookles - 08:10 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 525 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 66 g
  • vet 26 g
    waarvan verzadigd 16 g
  • natrium 230 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Carrot cake (wortelcake)

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Car­rot ca­ke (wor­tel­ca­ke)

1
1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2
2
  • 150 g boter

Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Smelt de boter in een pan.

3
3
  • 1 winterpeen
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 mespunt zout

Meng de boter, wortel, suiker, eieren en het zout met een mixer of garde in een kom.

4
4
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel

Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor.

5
5
  • 125 g blanke rozijnen

Roer de rozijnen erdoor en giet het beslag in de bakvorm. Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.

6
6

Test de gaarheid met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen). Neem de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.

7
7
  • 50 g boter
  • 100 g verse roomkaas
  • 125 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Laat de rest van de boter zacht worden. Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer totdat er een glad glazuur onstaat.

8
8

Haal de cake uit de bakvorm en leg op een schaal. Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen.

9
9

Zet de cake nog 15 min. in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet helemaal hard).

10
10

Snijd de cake in 4 blokken en halveer diagonaal of recht.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.