Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de bloemkool in 8 parten, maar laat de stelen en bladeren eraan zitten. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met de milde olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak de parten in de oven in 20-25 min. beetgaar.
Doe de specerijen in de vijzel en stamp grof. Snijd de knoflook en ansjovis fijn. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de specerijen 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de extra vierge olie, knoflook en ansjovis toe en bak 2 min. Haal van het vuur en laat afkoelen. Snijd het basilicum inclusief de steeltjes fijn en schep erdoor.
Leg de burrata(’s) in het midden van een grote serveerschaal en snijd een beetje open. Verdeel de bloemkool eromheen en het specerijenmengsel erover.
Paarse bloemkool uit de oven met burrata
Geroosterd is deze mooie kool op z'n best en behoudt-ie z'n mooie kleur. Met romige burrata, aromatische specerijen en ansjovis.
- serveertipOok lekker als bijgerecht!
- bereidingstipJe kunt het specerijenansjovismengsel en de bloemkool 1 dag van tevoren maken. Bewaar beide goed afgedekt in de koelkast. Warm de bloemkool vlak voor het serveren 5-10 min. op 160 °C op in de oven. Koud is-ie ook lekker!
- variatietipIn plaats van paarse bloemkool kun je ook romanesco of witte bloemkool gebruiken of zoek het recept "zelf gekleurde bloemkool maken". In plaats van de burrata maxi kun je ook een paar kleine burrata’s of stracciatella gebruiken.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Paarse bloemkool uit de oven met burrata
Geroosterd is deze mooie kool op z'n best en behoudt-ie z'n mooie kleur. Met romige burrata, aromatische specerijen en ansjovis.

voorgerecht
8 personen
250 kcal
20 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de bloemkool in 8 parten, maar laat de stelen en bladeren eraan zitten. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met de milde olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak de parten in de oven in 20-25 min. beetgaar.
Doe de specerijen in de vijzel en stamp grof. Snijd de knoflook en ansjovis fijn. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de specerijen 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de extra vierge olie, knoflook en ansjovis toe en bak 2 min. Haal van het vuur en laat afkoelen. Snijd het basilicum inclusief de steeltjes fijn en schep erdoor.
Leg de burrata(’s) in het midden van een grote serveerschaal en snijd een beetje open. Verdeel de bloemkool eromheen en het specerijenmengsel erover.
serveertip:Ook lekker als bijgerecht!
bereidingstip:Je kunt het specerijenansjovismengsel en de bloemkool 1 dag van tevoren maken. Bewaar beide goed afgedekt in de koelkast. Warm de bloemkool vlak voor het serveren 5-10 min. op 160 °C op in de oven. Koud is-ie ook lekker!
variatietip:In plaats van paarse bloemkool kun je ook romanesco of witte bloemkool gebruiken of zoek het recept "zelf gekleurde bloemkool maken". In plaats van de burrata maxi kun je ook een paar kleine burrata’s of stracciatella gebruiken.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 personen)
1 paarse bloemkool
2 el milde olijfolie
1 el venkelzaad
1 el korianderzaad
1 teen knoflook
4 ansjovisfilets in olijfolie
2 el extra vierge olijfolie
15 g verse basilicum
500 g burrata
Dit heb je nodig
met bakpapier beklede bakplaat
vijzel