Eclairs met mat­cha, vlier­bloe­sem­si­roop en li­moen­crè­me

Én groene thee én vlierbloesem én limoencrème. Driedubbel lekker.

  • nagerecht
  • 12 stuks
  • 305 kcal voedingswaarden
    • 1 u. 30 min. bereiden
    • 30 min. oventijd
(5)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans nagerecht Én groene thee én vlierbloesem én limoencrème. Driedubbel lekker. 12 stuks
3 5

Ingrediënten

Keukenspullen
  • houten lepel
  • bakplaat
  • bakpapier
  • spuitzak

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Zeef 100 g bloem boven een kom. Doe de boter, het zout en het water in een pan en laat op laag vuur de boter smelten. Draai, als de boter gesmolten is, het vuur middelhoog. Voeg als het water kookt 100 g bloem toe. Neem de pan van het vuur en roer stevig met een houten lepel. Het mengsel zal eerst plakkerig zijn, maar daarna veranderen in een stevig deeg. Zet de pan weer op laag vuur en blijf roeren tot een glanzende deegbal is ontstaan die makkelijk loskomt van de pan. Doe de deegbal in een mengkom en laat afkoelen tot lauwwarm.
  2. Klop 3 eieren los met een vork. Giet in een kan. Voeg telkens een scheut losgeklopt ei toe aan het deeg en meng met een houten lepel. Het deeg moet glanzen en stevig genoeg zijn om een vorm te behouden. Het kan zijn dat het laatste beetje ei niet nodig is, omdat het deeg dan te slap wordt.
  3. Doe het deeg in de spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat 12 strepen van 10 cm lang. Zorg dat er voldoende afstand (ca. 5 cm) tussen het deeg zit. Bak de eclairs ca. 15 min. in het midden van de oven. Open de deur van de oven niet tijdens het bakken. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Doe de ovendeur even open om stoom te laten ontsnappen. Bak de eclairs in nog ca. 15 min. Laat ze daarna helemaal afkoelen op een rooster.
  4. Maak ondertussen de banketbakkersroom. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng in een pan de melk, slagroom, het merg en vanillestokje en de helft van de suiker aan de kook. Splits de rest van de eieren en doe de dooiers in een kom. De eiwitten worden niet gebruikt. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los in een kom en roer de rest van de bloem (3 el) erdoor. Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk terug in de pan. Roer goed door. Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook en laat op laag vuur garen tot een stevige dikke vla. Blijf roeren en voeg 1 el limoensap en 1 tl limoenrasp toe. Laat de banketbakkersroom afgedekt ca. 45 min. in de koelkast afkoelen. Verwijder voor verder gebruik het vanillestokje.
  5. Doe de poedersuiker in een wijde schaal en meng met de matcha, vlierbloesemsiroop en 1 tl water. Roer tot een dik, groene glazuur. Halveer de eclairs overlangs en vul ze met de banketbakkersroom. Gebruik eventueel een spuitzak. Doop de bovenkant van de eclair in de glazuur, bestrooi meteen met het maanzaad en leg ze met de glazuur naar boven op de onderkanten. Maak zo nog 11 eclairs. Serveer binnen 2 uur.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 305 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 31 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 10 g
  • natrium 110 mg
  • vezels 1 g
Tags

Eclairs met matcha, vlierbloesemsiroop en limoencrème

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Eclairs met mat­cha, vlier­bloe­sem­si­roop en li­moen­crè­me

1
1
  • 1 limoen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit.

2
2
  • 100 g bloem
  • 75 g boter
  • ½ tl zout
  • 175 ml water

Zeef 100 g bloem boven een kom. Doe de boter, het zout en het water in een pan en laat op laag vuur de boter smelten.

3
3

Draai, als de boter gesmolten is, het vuur middelhoog. Voeg als het water kookt 100 g bloem toe.

4
4

Neem de pan van het vuur en roer stevig met een houten lepel. Het mengsel zal eerst plakkerig zijn, maar daarna veranderen in een stevig deeg.

5
5

Zet de pan weer op laag vuur en blijf roeren tot een glanzende deegbal is ontstaan die makkelijk loskomt van de pan.

6
6

Doe de deegbal in een mengkom en laat afkoelen tot lauwwarm.

7
7
  • 3 eieren

Klop 3 eieren los met een vork. Giet in een kan.

8
8

Voeg telkens een scheut losgeklopt ei toe aan het deeg en meng met een houten lepel.

9
9

Het deeg moet glanzen en stevig genoeg zijn om een vorm te behouden. Het kan zijn dat het laatste beetje ei niet nodig is, omdat het deeg dan te slap wordt.

10
10

Doe het deeg in de spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat 12 strepen van 10 cm lang.

11
11

Zorg dat er voldoende afstand (ca. 5 cm) tussen het deeg zit.

12
12

Bak de eclairs ca. 15 min. in het midden van de oven. Open de deur van de oven niet tijdens het bakken.

13
13

Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Doe de ovendeur even open om stoom te laten ontsnappen.

14
14

Bak de eclairs in nog ca. 15 min. Laat ze daarna helemaal afkoelen op een rooster.

15
15
  • 1 vanillestokje

Maak ondertussen de banketbakkersroom. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit.

16
16
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 50 g fijne kristalsuiker

Breng in een pan de melk, slagroom, het merg en vanillestokje en de helft van de suiker aan de kook.

17
17
  • 5 eieren

Splits de rest van de eieren en doe de dooiers in een kom. De eiwitten worden niet gebruikt.

18
18
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 30 g bloem

Roer de eidooiers met de rest van de suiker los in een kom en roer 30 g bloem erdoor.

19
19

Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk terug in de pan. Roer goed door.

20
20

Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook en laat op laag vuur garen tot een stevige dikke vla. Blijf roeren en voeg 1 el limoensap en 1 tl limoenrasp toe.

21
21

Laat de banketbakkersroom afgedekt ca. 45 min. in de koelkast afkoelen. Verwijder voor verder gebruik het vanillestokje.

22
22
  • 150 g poedersuiker
  • ½ tl matchapoeder
  • 3 el vlierbloesemsiroop
  • 1 tl water

Doe de poedersuiker in een wijde schaal en meng met de matcha, vlierbloesemsiroop en 1 tl water. Roer tot een dik, groene glazuur.

23
23

Halveer de eclairs overlangs en vul ze met de banketbakkersroom. Gebruik eventueel een spuitzak.

24
24
  • 1 el maanzaad

Doop de bovenkant van de eclair in de glazuur, bestrooi meteen met het maanzaad en leg ze met de glazuur naar boven op de onderkanten.

25
25

Maak zo nog 11 eclairs. Serveer binnen 2 uur.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.