Ge­roos­ter­de lams­bout met tijm, sja­lot en knof­look

Dit is het hoogtepunt van je (kerst)diner. Weinig ingrediënten, veel smaak!

  • hoofdgerecht
  • 8 personen
  • 400 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 15 min. wachten
    • 1 u. 20 min. oventijd
(18)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Dit is het hoogtepunt van je (kerst)diner. Weinig ingrediënten, veel smaak! 8 personen
3 18

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staafmixer met beker
  • ovenschaal (20 x 30 cm)
  • vleesthermometer
  • aluminiumfolie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de ongepelde sjalotten in de lengte. Ris de blaadjes van de helft van de takjes tijm. Doe de tijmblaadjes, 3 gepelde tenen knoflook, 3 el olie en de ansjovisfilets met olie en peper in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot marinade. Maak met een mes rondom inkepingen in de lamsbout en wrijf de marinade in het vlees.
  2. Leg de sjalotten met de snijkant naar beneden in de ovenschaal en leg de lamsbout erop. Leg de rest van de takjes tijm op de lamsbout. Steek de vleesthermometer in het midden van het vlees. Bak de lamsbout in het midden van de oven tot hij een kerntemperatuur heeft van 56 °C (rosé). Dit duurt ca. 80 min. Leg halverwege de oventijd de ongepelde knoflook in een ovenschaaltje en besprenkel met 1 el olie. Pof ca. 35 min. naast de lamsbout in de oven. Neem de lamsbout uit de oven en laat op een bord afgedekt met aluminiumfolie 15 min. rusten.
  3. Verwijder de schil van de sjalotten. Wip met een mes de tenen knoflook uit hun schil. Prak de knoflook en schep om met de sjalot en het bakvet in de ovenschaal. Serveer de lamsbout met de sjalotten en jus en snijd op tafel in plakken.

combinatietip:

Lekker met aardappelpuree en geroosterde groenten. Kijk elders op ah.nl/allerhande voor een recept.

Tip:

*Dit vlees kun je voor de feestdagen online bestellen via ah.nl/meesterslager (van 26 november t/m 19 december 2016). Haal het vlees op in de winkel, bij een AH Pick Up Point of laat het thuisbezorgen op 23 of 24 december 2016.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 400 kcal
  • eiwit 32 g
  • koolhydraten 4 g
  • vet 28 g
    waarvan verzadigd 10 g
  • natrium 480 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Geroosterde lamsbout met tijm, sjalot en knoflook

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­roos­ter­de lams­bout met tijm, sja­lot en knof­look

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 400 g sjalotten
  • 7½ g verse tijm

Halveer de ongepelde sjalotten in de lengte. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

3
3
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 46 g ansjovisfilets in olijfolie

Doe de tijmblaadjes, gepelde knoflook, olie, ansjovisfilets met olie en peper in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot marinade.

4
4
  • 1.3 kg lamsbout

Maak met een mes rondom inkepingen in de lamsbout en wrijf de marinade in het vlees.

5
5

Leg de sjalotten met de snijkant naar beneden in de ovenschaal en leg de lamsbout erop.

6
6
  • 7½ g verse tijm

Leg de takjes tijm op de lamsbout. Steek de vleesthermometer in het midden van het vlees.

7
7

Bak de lamsbout in het midden van de oven tot hij een kerntemperatuur heeft van 56 °C (rosé). Dit duurt ca. 80 min.

8
8
  • 5 tenen knoflook
  • 1 el extra vierge olijfolie

Leg halverwege de oventijd de ongepelde knoflook in een ovenschaaltje en besprenkel met de olie. Pof ca. 35 min. naast de lamsbout in de oven.

9
9

Neem de lamsbout uit de oven en laat op een bord afgedekt met aluminiumfolie 15 min. rusten.

10
10

Verwijder de schil van de sjalotten.

11
11

Wip met een mes de tenen knoflook uit hun schil. Prak de knoflook en schep om met de sjalot en het bakvet in de ovenschaal.

12
12

Serveer de lamsbout met de sjalotten en jus en snijd op tafel in plakken.

combinatietip:

Lekker met aardappelpuree en geroosterde groenten. Kijk elders op ah.nl/allerhande voor een recept.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.