Kerst­krans­jes

Kerstversiering om op te eten. Kun jij ze laten hangen?

  • gebak
  • 20 stuks
  • 130 kcal voedingswaarden
    • 40 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 15 min. oventijd
(10)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
gebak Kerstversiering om op te eten. Kun jij ze laten hangen? 20 stuks
3 10

Ingrediënten

Keukenspullen
  • deegroller
  • uitsteker voor kerstkransjes (ca. 6 cm)
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Klop de boter en basterdsuiker in 4 min. licht en luchtig. Voeg het vanillemerg en 1 ei toe. Zeef de bloem en het zout erboven en mix kort tot een egaal deeg. Maak er een bal van en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 160 °C. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Leg 1 stuk tot gebruik terug in de koelkast.
  3. Rol op een met bloem bestoven werkblad het andere stuk deeg met een deegroller uit tot een dunne lap van ca. 5 mm dik. Steek er met behulp van de uitsteker ca. 10 kransjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Splits het andere ei en klop de eidooier los. Bestrijk de kransjes dun met eidooier en bestrooi ze met amandelschaafsel. Bak de kransjes in de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar.
  4. Laat 5 min. afkoelen op de bakplaat en laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster. Rol de rest van het deeg uit en steek er ook ca. 10 kransjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 15 min. goudbruin en gaar.
  5. Laat de koekjes afkoelen. Vouw ondertussen een cornetje van bakpapier. Meng de poedersuiker met het kokende water tot een dik glazuur (yoghurtdikte). Vul het cornetje met glazuur en versier de kransjes zonder amandelschaafsel met sneeuwvlokjes en streepjes. Bestrooi de kerstkransjes met amandelschaafsel licht met poedersuiker.

Tip:

Maak er mooie lintjes aan en hang ze in de kerstboom of aan een stoere (kerst)tak.

video

Cor­net­je (spuit­zak­je) ma­ken

Instructievideo - 01:05 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 130 kcal
  • eiwit 2 g
  • koolhydraten 17 g
  • vet 6 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 30 mg
Tags

Kerstkransjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Kerst­krans­jes

1
1
  • 1 vanillestokje

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met de punt van een mes het merg eruit.

Vanillestokjes verwerken

Instructievideo

00:48 min.

2
2
  • 125 g boter
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 200 g bloem
  • 1 mespunt zout

Klop de boter en basterdsuiker in 4 min. licht en luchtig. Voeg het vanillemerg en het ei toe. Zeef de bloem en het zout erboven en mix kort tot een egaal deeg.

3
3

Maak er een bal van en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

4
4

Verwarm de oven voor op 160 °C.

5
5

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Leg 1 stuk tot gebruik terug in de koelkast.

6
6
  • 2 g bloem

Rol op een met bloem bestoven werkblad het andere stuk deeg met een deegroller uit tot een dunne lap van ca. 5 mm dik.

7
7

Steek er met behulp van de uitsteker ca. 10 kransjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

8
8
  • 1 ei
  • 2 el amandelschaafsel

Splits het andere ei en klop de eidooier los. Bestrijk de kransjes dun met eidooier en bestrooi ze met amandelschaafsel.

9
9

Bak de kransjes in de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar.

10
10

Laat 5 min. afkoelen op de bakplaat en laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.

11
11

Rol de rest van het deeg uit en steek er ook ca. 10 kransjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 15 min. goudbruin en gaar.

12
12

Laat de koekjes afkoelen. Vouw ondertussen een cornetje van bakpapier.

Cornetje (spuitzakje) maken

Instructievideo

01:05 min.

13
13
  • 100 g poedersuiker
  • 2 el kokend water

Meng de poedersuiker met het kokende water tot een dik glazuur (yoghurtdikte).

Tip: Voeg extra kokend water toe als het te dik is en extra poedersuiker als het te dun is.

Suikerglazuur maken

Instructievideo

00:30 min.

14
14

Vul het cornetje met glazuur en versier de kransjes zonder amandelschaafsel met sneeuwvlokjes en streepjes.

15
15
  • 2 g poedersuiker

Bestrooi de kerstkransjes met amandelschaafsel licht met poedersuiker.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.