Steak fri­tes en snel­le be­ar­nai­se

Zo smaakt de Franse bistrokeuken: puur en eenvoudig.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 760 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 2 uur wachten
(40)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht Zo smaakt de Franse bistrokeuken: puur en eenvoudig. 4 personen
3 40

Ingrediënten

Keukenspullen
  • frituurvet
  • frituurpan
  • keukenthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik. Snijd de plakken in staafjes van 1 cm breed. Doe de aardappelen in een pan heet water. Zet op de kleinste pit en laat 30 min. garen. Zorg ervoor dat het water niet aan de kook komt. Giet af, spreid uit over een schone theedoek en laat in 45 min. helemaal afkoelen.
  2. Verwarm het frituurvet in de frituurpan tot 140 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer. Bak de frites in delen in 8 min. Ze zijn klaar als ze net beginnen te kleuren. Schep uit het vet op keukenpapier. Laat in 45 min. helemaal afkoelen. Verwarm het frituurvet in de frituurpan tot 180 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer. Haal ondertussen de blaadjes sla los van de krop. Was en droog ze en doe in een schaal. Klop een vinaigrette van 1 el azijn, de olie, 2 tl mosterd en de honing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel over de sla.
  3. Verhit de boter in een grote koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout. Leg als de boter begint te verkleuren het vlees in de pan. Bak de entrecotes in 5 min. medium op hoog vuur. Keer halverwege. Draai het vuur laag; neem het vlees uit de pan en laat op een bord rusten onder een deksel of aluminiumfolie. Voeg de rest van de azijn toe aan het achtergebleven bakvet en laat een paar sec. verdampen. Voeg de crème frâiche, dragon en de rest van de mosterd toe. Verwarm 2 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Bak de frites in de frituurpan in delen in ca. 5 min. goudbruin en knapperig. Schep op een bord met keukenpapier. Bestrooi met zout en schep om. Verdeel de frites en het vlees over 4 borden. Serveer de salade en bearnaise apart erbij.

variatietip:

Je kunt in plaats van verse frites ook ovenfrites (zak 600 g) gebruiken. Bereid volgens de aanwijzingen op de verpakkingen.

video

Be­ar­nai­se­saus ma­ken

Instructievideo - 02:46 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 760 kcal
  • eiwit 29 g
  • koolhydraten 44 g
  • vet 51 g
    waarvan verzadigd 18 g
  • natrium 140 mg
  • vezels 5 g
Tags
Ook te zien in

Steak frites en snelle bearnaise

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Steak fri­tes en snel­le be­ar­nai­se

1
  • 1 kg frietaardappelen

Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik. Snijd de plakken in staafjes van 1 cm breed.

2

Doe de aardappelen in een pan heet water. Zet op de kleinste pit en laat 30 min. garen. Zorg ervoor dat het water niet aan de kook komt.

3

Giet af, spreid uit over een schone theedoek en laat in 45 min. helemaal afkoelen.

4

Verwarm het frituurvet in de frituurpan tot 140 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer.

5

Bak de frites in delen in 8 min. Ze zijn klaar als ze net beginnen te kleuren. Schep uit het vet op keukenpapier. Laat in 45 min. helemaal afkoelen.

Tip: Stap 1 t/m 5 kun je ook 2 dagen van tevoren doen. Bewaar de frites afgedekt in de koelkast (2 dagen) of in de vriezer (3 maanden).

6

Verwarm het frituurvet in de frituurpan tot 180 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer.

7
  • 1 kropsla

Haal ondertussen de blaadjes sla los van de krop. Was en droog ze en doe in een schaal.

8
  • 1 el wittewijnazijn
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl dijonmosterd
  • 2 tl honing

Klop een vinaigrette van de azijn, olie, mosterd en honing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel over de sla.

9
  • 25 g boter
  • 400 g entrecotes

Verhit de boter in een grote koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout. Leg als de boter begint te verkleuren het vlees in de pan.

10

Bak de entrecotes in 5 min. medium op hoog vuur. Keer halverwege.

11

Draai het vuur laag, neem het vlees uit de pan en laat op een bord rusten onder een deksel of aluminiumfolie.

12
  • 1 el wittewijnazijn

Voeg de azijn toe aan het achtergebleven bakvet en laat een paar sec. verdampen.

13
  • 125 g crème fraîche
  • 3 tl gedroogde dragon
  • 2 tl dijonmosterd

Voeg de crème frâiche, dragon en mosterd toe. Verwarm 2 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

14

Bak de frites in de frituurpan in delen in ca. 5 min. goudbruin en knapperig. Schep op een bord met keukenpapier. Bestrooi met zout en schep om.

15

Verdeel de frites en het vlees over 4 borden. Serveer de salade en bearnaise er apart erbij. Bon appétit!

variatietip:

Je kunt in plaats van verse frites ook ovenfrites (zak 600 g) gebruiken. Bereid volgens de aanwijzingen op de verpakkingen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.