Iers so­da­brood met ha­zel­no­ten en ro­zij­nen

Het proeft naar… scones! Eet het warm of lauw met boter of met clotted cream en jam.

  • ontbijt
  • 8 personen
  • 370 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 45 min. oventijd
(5)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
ontbijt Het proeft naar… scones! Eet het warm of lauw met boter of met clotted cream en jam. 8 personen
3 5

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (20 x 30 cm)
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de hazelnoten in de ovenschaal en rooster in ca. 10 min. goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen op een bord. Smelt de boter op laag vuur in een steelpan.
  2. Doe de bloem, suiker, baking soda en het zout in een ruime kom en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk de karnemelk en gesmolten boter er in. Klop het ei los en voeg ook toe. Meng met een mixer met deeghaken 3 min. tot een samenhangend, plakkerig deeg.
  3. Voeg de hazelnoten en rozijnen toe en meng met de mixer tot ze gelijk over het deeg verdeeld zijn. Het deeg is nu plakkerig en houdt een beetje het midden tussen beslag en deeg. Stort het deeg op een met bloem bestrooid werkblad. Bestrooi het deeg met bloem en vorm er een bol een van. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd bovenop kruislings in met een gekarteld mes.
  4. Bak het brood in 40-45 min. goudbruin en gaar. Als je op het brood tikt en het klinkt hol, dan is het gaar. Eet het brood warm of op kamertemperatuur.

bewaartip:

Wil je het brood een dag later nog eten, rooster het dan in een broodrooster.

video

No­ten, za­den en pit­ten roos­te­ren

Instructievideo - 01:19 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 370 kcal
  • eiwit 9 g
  • koolhydraten 48 g
  • vet 15 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 400 mg
  • vezels 3 g
Tags

Iers sodabrood met hazelnoten en rozijnen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Iers so­da­brood met ha­zel­no­ten en ro­zij­nen

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 95 g hazelnoten

Doe de hazelnoten in de ovenschaal en rooster in ca. 10 min. goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen op een bord.

Noten, zaden en pitten roosteren

Instructievideo

01:19 min.

3
3
  • 50 g boter

Smelt de boter op laag vuur in een steelpan.

4
4
  • 350 g bloem
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • 1½ tl baking soda
  • 1½ tl zout

Doe de bloem, suiker, baking soda en het zout in een ruime kom en meng door elkaar.

5
5
  • 250 ml karnemelk
  • 1 ei

Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk de karnemelk en gesmolten boter er in. Klop het ei los en voeg ook toe.

6
6

Meng met een mixer met deeghaken 3 min. tot een samenhangend, plakkerig deeg.

7
7
  • 125 g rozijnen

Voeg de hazelnoten en rozijnen toe en meng met de mixer tot ze gelijk over het deeg verdeeld zijn.

8
8
  • 2 g bloem

Het deeg is nu plakkerig en houdt een beetje het midden tussen beslag en deeg. Stort het deeg op een met bloem bestrooid werkblad.

9
9
  • 2 g bloem

Bestrooi het deeg met bloem en vorm er een bol een van.

10
10

Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd bovenop kruislings in met een gekarteld mes.

11
11

Bak het brood in 40-45 min. goudbruin en gaar. Als je op het brood tikt en het klinkt hol, dan is het gaar. Eet het brood warm of op kamertemperatuur.

bewaartip:

Wil je het brood een dag later nog eten, rooster het dan in een broodrooster.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.