Avatar

Eigen recept van... Frans de Groot

Kipdrumsticks uit China

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Voorbereidingstijd 10 minuten, Wachttijd 240 minuten, Bereidingstijd 60 minuten, Oosters

Laatst aangepast: 23 jul. 2011, 12:22 | 18 keer bewaard

Ingrediënten

  • 8 kipdrumsticks
  • 4 el donkere sojasaus
  • 2 el honing
  • 2 tl citroensap
  • 1 tl vijfkruidenpoeder (toko)
  • 2 teentje knoflook, fijn gesneden
  • zout & peper
  • 1 handje koriander-blaadjes om te garneren

Materialen

  • Vijfkruidenpoeder is een Chinees kruidenmengsel. Het bestaat uit kaneel (eigenlijk kassia), steranijs, peper, venkel en kruidnagel. Het bevat de vijf smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en umami. Omdat het vrij dominant van smaak is moet er voorzichtig mee omgegaan worden. Het is al snel teveel. In deze kruidige marinade kun je behalve kipdrumsticks ook kippepoten leggen, of 'tvsticks' (kleine drumsticks), kipkluifjes of -vlerkjes, of een combinatie ervan. Zowel koud als warm zijn ze lekker bij de borrel en bij bijvoorbeeld bami.

Bereiden

Meng de sojasaus, honing, citroensap, kruiden, knoflook, zout en papier in een mengkom. Roer goed. Giet marinade over de kipdrumsticks en laat minstens een half uur of 's nachts voor een sterkere smaak marineren. Keer de kipdrumsticks af en toe om. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de kip drumsticks in braadslee en bak ongeveer 45-60 minuten, draai een paar keer om. Leg de drumsticks op een schaal en garneer met blaadjes koriander, serveer.

Bovenstaand recept is een zoete variant nu een andere: Kipdrumsticks in rijstwijn. Maak een marinade van 4 el lichte sojasaus, 1/2 dl arachideolie, 1 el rijstwijn (of droge sherry), 1 teentje knoflook uitgeperst, 1/2 tl zout, 1/2 tl fijn geraspte gemberwortel en 1 tl vijfkruidenpoeder. Handel weer precies hetzelfde zoals boven omschreven. Er zijn mensen die niet zo van vijfkruidenpoeder houden. Hier dan ook maar een totaal ander recept uit de provincie Sichuan: Kipdrumsticks met pindasaus. Doe in een pan 9 dl water, 1/2 eetlepel zout en 3 plakjes gember en breng aan de kook. Voeg de van het vel ontdane drumsticks toe en laat op zacht vuur 30 minuten koken. Haal ze uit de pan en laat uitlekken. Snij ondertussen 1 grote ui in plakjes en rangschik ze op een schaal. Snijd de drumsticks aan één kant in en verwijder het bot met het vel. Snijd het vlees in plakjes van 1 cm en schik ze op de uien. Roer 2 el pindakaas los met 3 el rijstazijn, 1 el suiker, 1 el chilisaus, 1 1/2 el rijstwijn en 3 el sojasaus. Verhit op hoog vuur de wok of koekenpan, voeg 2 el sesamzaad en 1/2 tl Sichuan peperkorrels toe en roerbak tot het verkleurt. Roer dit mengsel door de pindakaas-mengsel en serveer los bij de kip. Tot slot dan Dronken Kipdrumsticks. Dit recept uit Peking is een van de vele variaties van dit bijzonder populaire gerecht. Omdat er geen andere vloeistof dan alcohol gebruikt wordt, ruikt dit gerecht wanneer het op tafel komt nogal bedwelmend. De drumsticks zijn, als het goed is, buitengewoon mals en sappig. Wanneer u geen echte Shao Xing-rijstwijn kunt krijgen, is Japanse sake of een droge Spaanse sherry een acceptabel alternatief Haal weer het vel van de drumsticks en blancheer ze 5 minuten in kokend water. Neem ze uit de pan en spoel ze af met koud water. Laat uitlekken. Doe ze in het bovenste deel van een stoompan. Meng in een kom 2 tl zout met 3 dl rijstwijn, 1/2 dl whisky, brandewijn of rum, 5 plakjes verse gember en 4 lente-uitjes. Giet dit mengsel over de kipdrumsticks. Leg een deksel op de stoompan en laat de kipdrumsticks 1 uur stomen. Giet het sap uit de stoompan (maar bewaar het wel) en verwijder de gember en de lente-uitjes. Doe de stukjes kip over op een ronde schaal. Breng de helft van het kooksap met 1/2 el zout aan de kook en giet het over de kip heen. Garneer met koriander-blaadjes en dit gerecht heet op.

Bronvermelding

www.goedkoken.nl

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.