Avatar

Eigen recept van... M ter Borg

Rollade braden + berekenen van de braadtijd in de oven

Anders, Hoofdgerecht, 6 personen, Hollands

Laatst aangepast: 28 apr. 2011, 12:31 | 40 keer bewaard

Ingrediënten

  • rollade

Bereiden

IN DE PAN : Bak de rollade mooi bruin op een tamelijk hoog vuur in een ruime hoeveelheid boter of olie, daarna op laag vuur smoren. Voeg evt. wat vocht toe (water, bouillon, wijn of extra vet). Als vuistregel geldt een bereidingstijd tussen de 35 en 60 minuten, afhankelijk van het soort vlees, het gewicht en de dikte.

BRAADTIJDEN PER 500 GRAM :

Kipfiletrollade 30-40 minuten

runderbraadrollade 35-45 minuten

varkensfiletrollade 35-45 minuten

kalfsrollade 40-60 minuten

varkensrollade 45-60 minuten

magere spekrollade 45-60 minuten

Rollade 10 minuten laten rusten onder aluminiumfolie voor het aansnijden.

IN DE OVEN : Begin met de braadtijd van het vlees vast te stellen. Niet naar gewicht of lengte, maar meet de hoogte van het vlees in centimeters.

REKEN VOOR :

rundvlees rood 2 x de hoogte in cm + 5 min.

rundvlees rose 4 x de hoogte in cm + 5 min.

rundvlees gaar 7 x de hoogte in cm + 15 min.

varkensvlees gaar 6 x de hoogte in cm + 15 min.

kalfsvlees 6 x de hoogte in cm + 15 min

Reken voor een rollade die hoger is dan 10 cm, 20 minuten extra braadtijd. Oventemp. eerste getal conventionele oven, tweede hete lucht. Rekenvoorbeeld : varkensrollade is 8 cm hoog, braadtijd is dan 6 x 8 cm = 48 + 15 min. = 63 minuten bereidingstijd of varkensrollade is 14 cm hoog, braadtijd is dan 6 x 14 = 84 + 15 min. = 99 minuten + 20 minuten extra (boven de 10 cm) = 119 min.

Schuif het rooster iets onder het midden van de oven en zet de temperatuur voor rood of rose braden op 250(gewone oven) - 230 (hete lucht) graden en voor gaar maken op 220 - 200 graden.

Doe de boter in een braadslede, reken per persoon 25 ŕ 30 g, voor een rollade voor 10 personen dus ca. 1 pakje. Zet de braadslede met de boter in de oven. Droog de rollade en bestrooi met zout en peper. Leg het vlees in de braadslede en giet met een lepel met lange steel wat van de warme boter over het vlees. Bedruip zo elke 10-15 minuten.

Draai de thermostaat voor het braden van rood of rose vlees na 15-20 minuten naar 180/200 - 160/180 graden. Voor vlees dat gaar moet worden na 25-30 minuten naar zelfde ovenstand.

Controleer nadat braadtijd van geheel gaar te maken vlees is verstreken met bv. een satéprikker in de rollade, vang het uitlopende vocht in een lepel op. Is het vleessap roze, dan is het vlees nog niet geheel gaar, als het gaar is is het vleessap kleurloos. Neem het vlees uit de braadslede en laat rusten. Maak de jus af met heet water, bouillon of wijn.

Rekenmethode werkt goed, heb het al verscheidene keren toegepast.

Bronvermelding

Plus/Atag

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.