Mous­sa­ka

Rijk aan specerijen en groenten: toprecept uit de Griekse keuken

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 925 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 50 min. oventijd
(439)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
mediterraan hoofdgerecht Rijk aan specerijen en groenten: toprecept uit de Griekse keuken 4 personen
3 439

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (25 x 25 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Bechamelsaus: Smelt 50 g boter in een steelpan. Voeg 50 g bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min. Verwarm de melk in een steelpan. Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg 1 tl zout en het laurierblaadje toe en laat 5 min. op laag vuur koken. Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.
  2. Moussaka: Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de ovenschaal in met wat olie of boter. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui. Smelt de rest van de boter en fruit de knoflook en ui 1 min. Voeg het gehakt, het laurierblaadje, de kaneel en nootmuskaat toe. Bak in 8 min. bruin. Voeg de tomatensaus en het zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakken van een 1/2 cm. Kook in water met zout in 10 min. beetgaar. Verwijder ondertussen de kroontjes van de aubergines. Snijd in de lengte in plakken van 1 cm. Verhit de olie en bak de aubergine in delen goudbruin. Dat duurt 5 min. per deel. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de aubergine over de ovenschaal. Leg hierop de aardappel, gehaktsaus en bechamelsaus. Bak in ca. 50 min. in de oven goudbruin.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 925 kcal
  • eiwit 37 g
  • koolhydraten 61 g
  • vet 59 g
    waarvan verzadigd 35 g
  • natrium 2.072 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Moussaka

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Mous­sa­ka

1
  • 50 g boter

Smelt 50 g boter in een steelpan.

2
  • 50 g bloem

Voeg de bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min.

3
  • 500 ml melk

Verwarm de melk in een steelpan.

4
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl zout

Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg het zout en 1 laurierblaadje toe en laat 5 min. op laag vuur koken.

5
  • 2 eieren

Klop ondertussen de eieren los.

6

Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.

7

Verwarm de oven voor op 180 °C.

8

Vet de ovenschaal in met wat olie of boter.

9
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook

Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.

10
  • 25 g boter

Smelt de rest van de boter en fruit de knoflook en ui 1 min.

11
  • 400 g ambachtelijk rundergehakt
  • 1 laurierblaadje
  • 2 tl gemalen nootmuskaat
  • 2 tl kaneel

Voeg het gehakt, 1 laurierblaadje, de kaneel en nootmuskaat toe. Bak in 8 min. bruin.

12
  • 1 tl zout
  • 720 ml passata di pomodoro

Voeg de tomatensaus en het zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig.

13
  • 3 grote kruimige aardappelen

Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakken van een 1/2 cm. Kook in water met eventueel zout in 10 min. beetgaar.

14
  • 2 aubergines

Verwijder ondertussen de kroontjes van de aubergines. Snijd in de lengte in plakken van 1 cm.

15
  • 4 el olijfolie

Verhit de olie en bak de aubergine in delen goudbruin. Dat duurt 5 min. per deel. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier.

16

Verdeel de aubergine over de ovenschaal. Leg hierop de aardappel, gehaktsaus en bechamelsaus. Bak in ca. 50 min. in de oven goudbruin.

17

Bon appétit!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.