Lim­burg­se rijs­te­vlaai

  • gebak
  • 12 stuks
  • 510 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 40 min. oventijd
(328)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak 12 stuks
4 328

Ingrediënten

Keukenspullen
  • deegroller
  • springvorm (Ø 30 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Smelt de boter in een steelpan en voeg 100 ml melk en het water toe. Verwarm tot het mengsel lauw is. Zeef de broodmix boven een kom, voeg 25 g suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.
  2. Snijd ondertussen het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe de rijst, de rest van de melk, de helft van de slagroom, het vanillestokje, merg, kaneelstokje, zout en 125 g suiker in een pan. Breng het al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken. Roer af en toe. Laat iets afkoelen (giet de rijst niet af).
  3. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de opstaande rand van de springvorm in met boter. Rol het deeg uit tot een cirkel van 34 cm doorsnede. Leg in de springvorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  4. Klop de eieren met een mixer tot de massa bijna wit ziet. Verwijder het vanille- en kaneelstokje uit de rijst. Spatel de eimassa door de rijst. Schep op de taartbodem, strijk glad met een spatel en bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat de vlaai buiten de koelkast helemaal afkoelen.
  5. Maak met een kaasschaaf flinters van de chocolade. Klop de rest van de slagroom met de rest van de suiker stijf. Bestrijk de taart met de slagroom en bestrooi met de chocoladeflinters.
video

Deeg ma­ken

Instructievideo - 01:24 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 510 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 54 g
  • vet 27 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Limburgse rijstevlaai

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Lim­burg­se rijs­te­vlaai

1
1
  • 25 g boter
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml kraanwater

Smelt de boter in een steelpan en voeg de melk en het water toe. Verwarm tot het mengsel lauw is.

2
2
  • 250 g mix voor witbrood
  • 25 g suiker

Zeef de broodmix boven een kom, voeg de suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg.

3
3

Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.

4
4
  • 1 vanillestokje

Snijd ondertussen het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit.

5
5
  • 125 g dessertrijst
  • 1000 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 kaneelstokje
  • 1 mespunt zout
  • 125 g suiker

Doe de rijst, melk, slagroom, het vanillestokje, merg, kaneelstokje, zout en suiker in een pan.

6
6

Breng het al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken. Roer af en toe. Laat iets afkoelen (giet de rijst niet af).

7
7

Verwarm de oven voor op 175 °C.

8
8
  • 2 g boter

Vet de opstaande rand van de springvorm in met boter. Rol het deeg uit tot een cirkel van 34 cm doorsnede.

9
9

Leg in de springvorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

10
10
  • 2 eieren

Klop de eieren met een mixer tot de massa bijna wit ziet. Verwijder het vanille- en kaneelstokje uit de rijst. Spatel de eimassa door de rijst.

11
11

Schep op de taartbodem, strijk glad met een spatel en bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar.

12
12

Laat de vlaai buiten de koelkast helemaal afkoelen.

13
13
  • 50 g chocolade extra puur 72%
  • 125 ml slagroom
  • 25 g suiker

Maak met een kaasschaaf flinters van de chocolade. Klop de slagroom met de suiker stijf.

14
14

Bestrijk de taart met de slagroom en bestrooi met de chocoladeflinters.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.