La­sag­ne van Ja­mie Oli­ver

Pak uit als een Italiaanse nonna en schuif deze lasagne in de oven. Buon appetito!

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 910 kcal voedingswaarden
    • 1 u. 15 min. bereiden
    • 55 min. oventijd
(4.928)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans hoofdgerecht Pak uit als een Italiaanse nonna en schuif deze lasagne in de oven. Buon appetito! 6 personen
3 4928

Ingrediënten

Keukenspullen
  • aardewerken ovenschaal inhoud ca. 2 liter

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd het spek in kleine stukjes. Maak de uien, knoflook, winterpeen, schoon en schil de bleekselderij in de lengte met een dunschiller en hak alles fijn.
  2. Zet een grote braadpan op matig vuur. Doe de olijfolie, het spek en de oregano in de pan en bak het spek goudbruin. Doe de groenten in de pan, en laat die, terwijl je om de 30 sec. roert, 7 min. meebakken tot ze zacht zijn en wat kleur hebben gekregen. Roer het gehakt en de tomaten uit blik erdoor. Doe het water bij het mengsel in de pan. Roer er een snuf zout en peper door. Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en leg ze in de koelkast. Hak de steeltjes fijn en roer die door het mengsel in de pan. Breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 45 min. met deksel op de pan zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert.
  3. Verwarm de oven voor tot 190 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Roer 1/4 van de Parmezaanse kaas door de saus. Snipper de grote basilicumblaadjes door de saus en bewaar de kleintjes voor later.
  4. Proef de saus en voeg zo nodig wat extra peper en zout toe. Breng een pan water met een scheutje olie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnebladen 3-4 minuten om ze een beetje zacht te maken. Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier.
  5. Schep een derde deel van de saus in een ovenvaste, aardewerken schaal. Leg er een laagje lasagnebladen op. Schep er de crème fraîche op, strijk de room glad en leg er een laag lasagnebladen op. Strooi er wat peper en zout op en vervolgens 1/3 van de rest van de Parmezaanse kaas. Ga nu verder met een volgende laag pasta, herhaal de lagen nog twee keer en besluit met een laag crème fraîche en de rest van de Parmezaanse kaas. Snijd de tomaat in plakken. Leg er tot slot wat tomaat op, strooi er de basilicumblaadjes over en besprenkel het geheel met olijfolie.
  6. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem ca. 20 min. in de voorverwarmde oven. Verwijder het folie en zet de schaal nog ca. 35 min. in de oven.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 910 kcal
  • eiwit 37 g
  • koolhydraten 44 g
  • vet 63 g
    waarvan verzadigd 30 g
  • natrium 725 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Lasagne van Jamie Oliver

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

La­sag­ne van Ja­mie Oli­ver

1
1
  • 2 plakken mager gerookt ontbijtspek

Snijd het spek in kleine stukjes.

2
2
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij

Maak de uien, knoflook, winterpeen, schoon en schil de bleekselderij in de lengte met een dunschiller en hak alles fijn.

3
3
  • 3 el olijfolie
  • 2 tl gedroogde oregano

Zet een grote braadpan op matig vuur. Doe de olijfolie, het spek en de oregano in de pan en bak het spek goudbruin.

4
4

Doe de groenten in de pan, en laat die, terwijl je om de 30 sec. roert, 7 min. meebakken tot ze zacht zijn en wat kleur hebben gekregen.

5
5
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 800 g tomatenblokjes
  • 350 ml kraanwater

Roer het gehakt en de tomaten uit blik erdoor. Doe het water bij het mengsel in de pan. Roer er een snuf zout en peper door.

6
6
  • 15 g basilicum

Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en leg ze in de koelkast. Hak de steeltjes fijn en roer die door het mengsel in de pan.

7
7

Breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 45 min. met deksel op de pan zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert.

8
8

Verwarm de oven voor tot 190 °C.

9
9
  • 150 g Parmezaanse kaas

Rasp de Parmezaanse kaas.

10
10
  • 37½ g Parmezaanse kaas

Roer de Parmezaanse kaas door de saus. Snipper de grote basilicumblaadjes door de saus en bewaar de kleintjes voor later.

11
11

Proef de saus en voeg zo nodig wat extra peper en zout toe.

12
12
  • 250 g lasagnebladen eier

Breng een pan water met een scheutje olie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnebladen 3-4 minuten om ze een beetje zacht te maken.

13
13

Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier.

14
14

Schep een derde deel van de saus in een ovenvaste, aardewerken schaal. Leg er een laagje lasagnebladen op.

15
15
  • 166 ml crème fraîche

Schep er de crème fraîche op, strijk de room glad en leg er een laag lasagnebladen op.

16
16
  • 37½ g Parmezaanse kaas

Strooi er wat peper en zout op en vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas.

17
17
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 334 ml crème fraîche

Ga nu verder met een volgende laag pasta, herhaal de lagen nog twee keer en besluit met een laag crème fraîche en de rest van de Parmezaanse kaas.

18
18
  • 1 tomaat

Snijd de tomaat in plakken. Leg er tot slot wat tomaat op, strooi er de basilicumblaadjes over en besprenkel het geheel met olijfolie.

19
19

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem ca. 20 min. in de voorverwarmde oven.

20
20

Verwijder het folie en zet de schaal nog ca. 35 min. in de oven.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.