Aard­ap­pelk­ro­ket­jes met ai­oli

(60)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
spaans voorgerecht 4 personen
3 60

Ingrediënten

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Boen de aardappelen schoon en kook ze in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Pel de schil van de aardappelen en pureer ze met de boter. Splits 2 eieren (het eiwit wordt niet gebruikt). Roer de eidooiers en 1 heel ei door de warme puree. Breng de puree op smaak met zout en peper en strijk haar uit in een lage, diepe schaal. Laat de puree afkoelen en zet haar minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven. Doe de bloem en het paneermeel elk apart in een diep bord. Klop de resterende 2 eieren met een scheutje water of melk los in een derde diep bord. Rol met vochtige handen van de puree kleine balletjes ter grootte van een walnoot. Rol de balletjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Voor een mooie dikke paneerlaag haal je ze nogmaals door het ei en het paneermeel. Verhit de olijfolie en frituur de aardappelkroketjes in 2-3 minuten goudbruin en krokant. Verdeel de veldsla over 4 borden, leg de aardappelkroketjes erop en zet er een schaaltje met aioli bij om te dippen, zie tip.

Tip:

Zelf aioli maken: Doe in een hoge maatbeker 1 ei met 1/2 tl zout, 1 el wittewijnazijn, 2 tl mosterd en 1-2 tenen fijngesneden knoflook. Zet de staafmixer in de beker en schenk er voorzichtig 200 ml neutrale olie op (arachide-, zonnebloem- of olijfolie zonder smaak). Zet de staafmixer aan en trek het mengsel langzaam omhoog tot een dikke aioli. Voeg naar smaak op het laatst een scheutje olijfolie toe. Bewaar de aioli afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 815 kcal
  • eiwit 15 g
  • koolhydraten 54 g
  • vet 60 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.