Ge­gla­zuur­de (kerst)koek­jes

Lekker bakken met de kids. Zullen ze de boom halen?

  • gebak
  • 25 stuks
  • 175 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 20 min. oventijd
(325)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
gebak Lekker bakken met de kids. Zullen ze de boom halen? 25 stuks
3 325

Ingrediënten

Keukenspullen
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • uitsteekvorm (ster)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Zeef de bloem boven een kom en meng de kristalsuiker en de vanillesuiker erdoor. Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom. Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn. Splits het ei en voeg de dooier toe aan het bloemmengsel. Kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg. Vorm een deegbal en leg deze verpakt in plasticfolie, 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Bestuif de werkvlak en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik. Steek met een vormpje (kerst)figuurtjes uit het deeg. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in midden van oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem de bakplaat uit de oven en prik eventueel met dikke breinaald of Chinees eetstokje een gaatje in elk koekje, zodat ze kunnen worden opgehangen.
  3. Til het bakpapier met de koekjes van de warme bakplaat (anders gaat het bakproces door) en laat de koekjes minstens 30 min. afkoelen. Bewaar de koekjes tot gebruik in een luchtdichte trommel. Roer de poedersuiker met het water tot een glazuur. Bestrijk de bovenkant van de koekjes met glazuur en laat het hard worden. Rijg eventueel een stukje keukentouw of lint door elk koekje om ze in de kerstboom te hangen.

variatietip:

Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad (bakproducten) of kleine snoepjes, bijvoorbeeld Smarties of mini-M&M's.

video

Ei­e­ren split­sen

Instructievideo - 00:36 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 175 kcal
  • eiwit 2 g
  • koolhydraten 23 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 4 mg
Tags
Ook te zien in

Geglazuurde (kerst)koekjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­gla­zuur­de (kerst)koek­jes

1
1
  • 300 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 8 g vanillesuiker

Zeef de bloem boven een kom en meng de kristalsuiker en de vanillesuiker erdoor.

2
2
  • 250 g boter

Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom. Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn.

3
3
  • 1 ei

Splits het ei en voeg de dooier toe aan het bloemmengsel.

Eieren splitsen

Instructievideo

00:36 min.

4
4

Kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg. Vorm een deegbal en leg deze verpakt in plasticfolie, 30 min. in de koelkast.

Deeg maken

Instructievideo

01:24 min.

5
5

Verwarm de oven voor op 175 °C.

6
6

Bestuif de werkvlak en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik.

7
7

Steek met een vormpje (kerst)figuurtjes uit het deeg. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.

8
8

Bak de koekjes in midden van oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar.

9
9

Neem de bakplaat uit de oven en prik eventueel met dikke breinaald of Chinees eetstokje een gaatje in elk koekje, zodat ze opgehangen kunnen worden.

10
10

Til het bakpapier met de koekjes van de warme bakplaat (anders gaat het bakproces door) en laat de koekjes minstens 30 min. afkoelen.

11
11

Bewaar de koekjes tot gebruik in een luchtdichte trommel.

12
12
  • 200 g poedersuiker
  • 5 el kraanwater

Roer de poedersuiker met het water tot een glazuur.

Tip: Roer eventueel een extra eetlepel water door de poedersuiker.

13
13

Bestrijk de bovenkant van de koekjes met glazuur en laat het hard worden.

14
14

Rijg eventueel een stukje keukentouw of lint door elk koekje om ze in de kerstboom te hangen.

variatietip:

Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad (bakproducten) of kleine snoepjes, bijvoorbeeld Smarties of mini-M&M's.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.