Wit­lof­scho­tel met ham en kaas­saus

Bijzonder: met pestoham en romige mozzarella.

(240)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Bijzonder: met pestoham en romige mozzarella. 4 personen
3 240

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Halveer de struikjes witlof in de lengte. Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en leg de struikjes erin. Bak de witlof in 8-10 min. beetgaar, keer de struikjes regelmatig. Leg de struikjes op een bord. Bak het gehakt in het bakvet op laag vuur al omscheppend rul. Snijd de achterham in reepjes. Schep de pesto en de ham erdoor en bak alles nog 2-3 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Smelt in een pan met dikke bodem de rest van de boter.
  2. Roer de bloem erdoor en laat heel even zachtjes pruttelen. Schenk de helft van de melk erbij en verwarm het geheel al roerend zachtjes. Voeg de rest van de melk al roerend scheutje voor scheutje toe, blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Roer tweederde van de kaas erdoor en laat dit smelten. Breng de kaassaus op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Leg de struikjes witlof met snijvlak naar boven er bovenop.
  3. Schep het gehaktmengsel op de stukjes witlof en schenk de kaassaus erover. Snijd de mozzarella in plakken. Leg de plakken mozzarella in de kaassaus en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Zet de schotel tot gebruik afgedekt in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schuif de witlofschotel in de oven laat hem in 30-40 min. goudbruin en door en door heet worden.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 840 kcal
  • eiwit 44 g
  • koolhydraten 58 g
  • vet 46 g
    waarvan verzadigd 24 g
  • natrium 910 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in

Witlofschotel met ham en kaassaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Wit­lof­scho­tel met ham en kaas­saus

1
1
  • 6 struiken witlof
  • 20 g boter

Halveer de struikjes witlof in de lengte. Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en leg de struikjes erin. Bak de witlof in 8-10 min. beetgaar, keer de struikjes regelmatig. Leg de struikjes op een bord.

2
2
  • 250 g rundergehakt
  • 2 el rode pesto
  • 150 g achterham

Bak het gehakt in het bakvet op laag vuur al omscheppend rul. Snijd de achterham in reepjes. Schep de pesto en de ham erdoor en bak alles nog 2-3 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Smelt in een pan met dikke bodem de rest van de boter.

3
3
  • 30 g bloem
  • 300 ml melk

Roer de bloem erdoor en laat heel even zachtjes pruttelen. Schenk de helft van de melk erbij en verwarm het geheel al roerend zachtjes. Voeg de rest van de melk al roerend scheutje voor scheutje toe, blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.

4
4
  • 100 g belegen kaas
  • 850 g aardappelschijfjes

Roer tweederde van de kaas erdoor en laat dit smelten. Breng de kaassaus op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Leg de struikjes witlof met snijvlak naar boven er bovenop.

5
5
  • 1 bol mozarella

Schep het gehaktmengsel op de stukjes witlof en schenk de kaassaus erover. Snijd de mozzarella in plakken. Leg de plakken mozzarella in de kaassaus en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Zet de schotel tot gebruik afgedekt in de koelkast.

6
6

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schuif de witlofschotel in de oven laat hem in 30-40 min. goudbruin en door en door heet worden.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.