Boeuf Bour­guig­non (stoof­scho­tel met wijn en rund­vlees)

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 520 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 2 u. 45 min. wachten
(565)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht 4 personen
3 565

Ingrediënten

Handig als boodschappenlijstje
of om online te bestellen

Keukenspullen
  • keukenpapier

Bereiden

  1. Snijd het vlees in dobbelstenen. Snipper de ui grof en snijd de peen in blokjes. Maak de champignons schoon met keukenpapier. Verhit de olie en de helft van de boter in een braadpan. Bak het vlees in gedeelten op hoog vuur bruin. Bestrooi met peper en zout en schep het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Bak in het braadvet de spekblokjes ca. 5 min. uit. Schep met een schuimspaan de spekblokjes uit de pan. Bak de kleine uitjes in het bakvet lichtbruin en schep uit de pan. Bak de uisnippers en wortel ca. 5 min. zachtjes zonder te kleuren. Pers de knoflook erboven. Roer de bloem erdoor en bak ca. 1 min. zachtjes mee. Laat het niet te donker worden.
  3. Voeg de wijn met scheutjes toe en roer erdoor. Voeg de fond, cognac, tijm, peterselie en het laurierblad toe. Breng aan de kook en doe het vlees terug in de pan. Laat het vlees afgedekt in ca. 2 ½ uur op heel laag vuur gaar sudderen. Roer af en toe.
  4. Verhit de rest van de boter en bak de champignons rondom bruin. Bestrooi met peper en eventueel zout. Verwijder de tijm, peterselie en het laurier uit het gestoofde vlees. Roer de uitjes, champignons en het spek erdoor. Laat nog ca. 15 min. zachtjes sudderen. Breng de stoofpot op smaak met suiker, peper en eventueel zout. Knip kort voor het opdienen de peterselie erboven fijn.

combinatietip:

Lekker met gekookte aardappels en blokjes gebakken brood.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 520 kcal
  • eiwit 50 g
  • koolhydraten 8 g
  • vet 25 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Frankrijk

Boeuf Bourguignon (stoofschotel met wijn en rundvlees)

terug naar recept

Boeuf Bour­guig­non (stoof­scho­tel met wijn en rund­vlees)

1
1
  • 700 g magere runderlappen
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 175 g champignons

Snijd het vlees in dobbelstenen. Snipper de ui grof en snijd de peen in blokjes. Maak de champignons schoon met keukenpapier.

2
2
  • 2 el olie
  • 15 g roomboter

Verhit de olie en de boter in een braadpan. Bak het vlees in gedeelten op hoog vuur bruin.

3
3

Bestrooi met peper en zout en schep het vlees met een schuimspaan uit de pan.

4
4
  • 125 g magere spekblokjes

Bak in het braadvet de spekblokjes ca. 5 min. uit. Schep met een schuimspaan de spekblokjes uit de pan.

5
5
  • 12 sjalotten

Bak de kleine uitjes in het bakvet lichtbruin en schep uit de pan.

6
6
  • 1 teen knoflook

Bak de uisnippers en wortel ca. 5 min. zachtjes zonder te kleuren. Pers de knoflook erboven.

7
7
  • 1 el bloem

Roer de bloem erdoor en bak ca. 1 min. zachtjes mee. Laat het niet te donker worden.

8
8
  • 300 ml volle rode wijn

Voeg de wijn met scheutjes toe en roer erdoor.

9
9
  • 190 ml vleesfond
  • 1 el cognac
  • 1 takje tijm
  • 3 takjes peterselie
  • 1 laurierblaadje

Voeg de fond, cognac, tijm, peterselie en het laurierblad toe. Breng aan de kook en doe het vlees terug in de pan.

10
10

Laat het vlees afgedekt in ca. 2 ½ uur op heel laag vuur gaar sudderen. Roer af en toe.

11
11
  • 15 g roomboter

Verhit de boter en bak de champignons rondom bruin. Bestrooi met peper en eventueel zout.

12
12

Verwijder de tijm, peterselie en het laurier uit het gestoofde vlees. Roer de uitjes, champignons en het spek erdoor. Laat nog ca. 15 min. zachtjes sudderen.

13
13
  • ½ tl suiker
  • 2 takjes peterselie

Breng de stoofpot op smaak met suiker, peper en eventueel zout. Knip kort voor het opdienen de peterselie erboven fijn.

combinatietip:

Lekker met gekookte aardappels en blokjes gebakken brood.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.