Pit­ti­ge lams­bout met rai­ta en ge­roos­ter­de groen­ten

De frisse yoghurtsaus past perfect bij het kruidige lamsvlees.

  • hoofdgerecht
  • 8 personen
  • 975 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 1 u. 20 min. oventijd
(5)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
indiaas hoofdgerecht De frisse yoghurtsaus past perfect bij het kruidige lamsvlees. 8 personen
3 5

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vijzel
  • aluminiumfolie
  • bakpapier
  • vleesthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Ontdooi het vlees en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Schil de gember en snijd grof. Doe de garam masala en cayennepeper in de vijzel. Vijzel de korianderzaadjes (uit de garam masala) fijn. Houd een ½ teen knoflook achter, snijd de rest grof en voeg met de gember toe aan de specerijen. Vijzel tot een gladde pasta. Meng de pasta met 50 ml yoghurt en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Dep de lamsbout droog, maak met een mes rondom inkepingen van 2 cm en wrijf het vlees in met de yoghurtpasta. Leg het vlees op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met aluminiumfolie. Laat minimaal 1 uur op een koele plek marineren.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Steek de vleesthermometer in het midden van het vlees en dek weer af met aluminiumfolie. Braad de lamsbout in het midden van de oven tot een kerntemperatuur van 56 °C (rosé). Dit duurt ca. 1 uur en 20 min.
  5. Schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd in stukken. Snijd de bloemkool in roosjes. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Neem het vlees halverwege uit de oven, bedruip met het bakvet en dek weer af met aluminiumfolie. Schep de zoete aardappel, bloemkool en rozijnen rondom het vlees en rooster de laatste 40 min. mee.
  6. Halveer ondertussen de komkommer in de lengte. Verwijder met een lepel de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ x ½ cm (brunoise). Snijd de munt en achtergehouden knoflook fijn. Meng met 450 ml yoghurt en komkommer en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verwarm de naans volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer het lamsvlees met de groente, yoghurtsaus (raita) en naans.

combinatietip:

Lekker met geroosterd amandelschaafsel over het vlees.

Tip:

*Dit vlees kun je voor de feestdagen online bestellen via ah.nl/meesterslager (van 26 november t/m 19 december 2016). Haal het vlees op in de winkel, bij een AH Pick Up Point of laat het thuisbezorgen op 23 of 24 december 2016.

video

Gem­ber ge­brui­ken

Instructievideo - 01:26 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 975 kcal
  • eiwit 54 g
  • koolhydraten 94 g
  • vet 40 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 800 mg
  • vezels 12 g
Tags
Pittigheid

Pittige lamsbout met raita en geroosterde groenten

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Pit­ti­ge lams­bout met rai­ta en ge­roos­ter­de groen­ten

1
1
  • 1.6 kg lamsbout zonder been

Ontdooi het vlees en laat op kamertemperatuur komen.

2
2
  • 4 cm verse gember
  • 2 el garam masala
  • 1 tl gemalen cayennepeper

Schil de gember en snijd grof. Doe de garam masala en cayennepeper in de vijzel. Vijzel de korianderzaadjes (uit de garam masala) fijn.

Gember gebruiken

Instructievideo

01:26 min.

3
3
  • 3½ teen knoflook

Snijd de knoflook grof en voeg met de gember toe aan de specerijen. Vijzel tot een gladde pasta.

Knoflook snijden

Instructievideo

00:57 min.

4
4
  • 50 ml yoghurt

Meng de pasta met de yoghurt en breng op smaak met peper en eventueel zout.

5
5

Dep de lamsbout droog, maak met een mes rondom inkepingen van 2 cm en wrijf het vlees in met de yoghurtpasta.

6
6

Leg het vlees op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met aluminiumfolie. Laat minimaal 1 uur op een koele plek marineren.

Marineren

Instructievideo

00:40 min.

7
7

Verwarm de oven voor op 180 °C.

8
8

Steek de vleesthermometer in het midden van het vlees en dek weer af met aluminiumfolie.

9
9

Braad de lamsbout in het midden van de oven tot een kerntemperatuur van 56 °C (rosé). Dit duurt ca. 1 uur en 20 min.

10
10
  • 800 g zoete aardappelen
  • 1 bloemkool

Schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd in stukken. Snijd de bloemkool in roosjes. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

11
11

Neem het vlees halverwege uit de oven, bedruip met het bakvet en dek weer af met aluminiumfolie.

12
12
  • 50 g rozijnen

Schep de zoete aardappel, bloemkool en rozijnen rondom het vlees en rooster de laatste 40 min. mee.

13
13
  • 1 komkommer

Halveer ondertussen de komkommer in de lengte. Verwijder met een lepel de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ x ½ cm (brunoise).

Brunoise snijden

Instructievideo

00:38 min.

14
14
  • 7½ g munt
  • ½ teen knoflook
  • 450 ml yoghurt

Snijd de munt en knoflook fijn. Meng met de yoghurt en komkommer en breng op smaak met peper en eventueel zout.

15
15
  • 8 grote naans

Verwarm de naans volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer het lamsvlees met de groente, yoghurtsaus (raita) en naans.

combinatietip:

Lekker met geroosterd amandelschaafsel over het vlees.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.