Ba­vet­te met cran­ber­ry-ui­en­ch­ut­ney en blau­we­kaaspu­ree

Bavette is een luxe stukje vlees van de koe met veel structuur en veel smaak.

(4)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Bavette is een luxe stukje vlees van de koe met veel structuur en veel smaak. 4 personen
4 4

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • vleesthermometer
  • aluminiumfolie
  • pureestamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de uien in halve ringen. Schil de gember en snijd fijn. Verhit de 2 el olie in een pan met dikke bodem en bak de uien 15 min. op middelhoog vuur. Voeg de cranberry’s, gember, basterdsuiker, port, mosterdzaad en balsamicoazijn toe en laat nog 25 min. op middelhoog vuur zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat staan tot gebruik.
  2. Bestrijk ondertussen de bavette met de rest van de olie en bestrooi met peper en zout. Verhit een koekenpan zonder olie of boter tot deze zeer heet is en bak het vlees ca. 10 min. op hoog vuur rondom bruin. Draai het vuur terug naar middelhoog en bak het vlees tot het een kerntemperatuur van 56 ºC heeft. Gebruik hiervoor een vleesthermometer. Dit duurt ca. 15 min. Neem uit de pan en laat op een bord onder aluminiumfolie 10 min. rusten.
  3. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af. Verwarm ondertussen de melk in een steelpan of magnetron. Voeg de melk en boter toe aan de afgegoten aardappelen en stamp met een pureestamper tot een smeuïge puree en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de kaas in stukjes en snijd het vlees op de draad in plakken van ½ cm. Verdeel de kaas over de puree en serveer met de cranberry-uienchutney en het vlees.

bereidingstip:

Om de kerntemperatuur van het vlees te meten, steek je de vleesthermometer in het dikste deel van de bavette. Als de thermometer 56 ºC aangeeft, is het vlees gaar.

combinatietip:

Lekker met gestoomde broccoli.

video

Gem­ber ge­brui­ken

Instructievideo - 01:26 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 1.075 kcal
  • eiwit 45 g
  • koolhydraten 59 g
  • vet 70 g
    waarvan verzadigd 33 g
  • natrium 675 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Bavette met cranberry-uienchutney en blauwekaaspuree

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ba­vet­te met cran­ber­ry-ui­en­ch­ut­ney en blau­we­kaaspu­ree

1
1
  • 4 rode uien
  • 3 cm verse gember

Snijd de uien in halve ringen. Schil de gember en snijd fijn.

Gember gebruiken

Instructievideo

01:26 min.

2
2
  • 2 el olijfolie

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de uien 15 min. op middelhoog vuur.

3
3
  • 125 g doosjevol cranberry's
  • 4 el donkere basterdsuiker
  • 100 ml port
  • 1 tl mosterdzaad
  • 25 ml balsamicoazijn

Voeg de cranberry’s, gember, basterdsuiker, port, mosterdzaad en balsamicoazijn toe en laat nog 25 min. op middelhoog vuur zachtjes koken.

4
4

Neem de pan van het vuur en laat staan tot gebruik.

5
5
  • 2 el olijfolie
  • 750 g bavette

Bestrijk ondertussen de bavette met de olie en bestrooi met peper en zout.

6
6

Verhit een koekenpan zonder olie of boter tot deze zeer heet is en bak het vlees ca. 10 min. op hoog vuur rondom bruin.

7
7

Draai het vuur terug naar middelhoog en bak het vlees tot het een kerntemperatuur van 56 ºC heeft. Gebruik hiervoor een vleesthermometer. Dit duurt ca. 15 min.

8
8

Neem uit de pan en laat op een bord onder aluminiumfolie 10 min. rusten.

9
9
  • 1 kg kruimige aardappel

Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af.

10
10
  • 150 ml melk

Verwarm ondertussen de melk in een steelpan of magnetron.

11
11
  • 50 g boter

Voeg de melk en boter toe aan de afgegoten aardappelen en stamp met een pureestamper tot een smeuïge puree en breng op smaak met peper en eventueel zout.

12
12
  • 150 g cambozola

Snijd de kaas in stukjes en snijd het vlees op de draad in plakken van ½ cm.

13
13

Verdeel de kaas over de puree en serveer met de cranberry-uienchutney en het vlees.

bereidingstip:

Om de kerntemperatuur van het vlees te meten, steek je de vleesthermometer in het dikste deel van de bavette. Als de thermometer 56 ºC aangeeft, is het vlees gaar.

combinatietip:

Lekker met gestoomde broccoli.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.