Kaas-ui­en­breek­brood

Gek op hartig? Dan is dit brood is een succesnummer. Zowel koud als warm lekker.

  • voorgerecht
  • 8 personen
  • 190 kcal voedingswaarden
    • 40 min. bereiden
    • 1 u. 10 min. wachten
    • 30 min. oventijd
(42)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
voorgerecht Gek op hartig? Dan is dit brood is een succesnummer. Zowel koud als warm lekker. 8 personen
4 42

Ingrediënten

Lekker erbij
Keukenspullen
  • deegroller
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de bloem in een beslagkom en maak in het midden een kuiltje. Schenk hier de helft van het lauwwarme water in. Voeg de gist, het zout, de helft van de suiker en de olie toe aan het water. Roer het gistmengsel vanuit het midden met een vork door de bloem. Voeg als het water is vermengd de rest van het water toe en roer weer door met de vork. Bestuif je handen met bloem en kneed het mengsel in 10 min. tot een elastisch deeg. Leg het deeg in een met bloem bestoven ruime kom, dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.
  2. Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Verhit de boter, knoflook en de rest van de suiker in een koekenpan, voeg de ui toe en bak 5 min. tot de ui begint te kleuren. Zet het vuur laag en laat in 20 min. karamelliseren.
  3. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Kneed snel de lucht uit het deeg en kneed de tijm en het karwijzaad er snel door. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en rol bolletjes ter grootte van een golfbal. Druk ze tegen elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de gekaramelliseerde ui over de naden van de bolletjes en bestrooi met de geraspte kaas. Dek af met vershoudfolie en laat het brood op een droge, warme plek nog 30 min. rijzen.
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Verwijder de vershoudfolie. Bak het brood in ca. 30 min. goudbruin en gaar. Laat 10 min. afkoelen. Serveer het brood warm, lauw of koud.
video

Brood­deeg ma­ken

Instructievideo - 04:10 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 190 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 14 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 7 g
  • natrium 345 mg
  • vezels 1 g
Tags

Kaas-uienbreekbrood

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Kaas-ui­en­breek­brood

1
1
  • 500 g bloem
  • 135 ml lauwwarm water

Doe de bloem in een beslagkom en maak in het midden een kuiltje. Schenk hier het lauwwarme water in.

2
2
  • 7 g gist
  • ½ el zout
  • ½ el suiker
  • 1 el olijfolie

Voeg de gist, het zout, suiker en olie toe aan het water. Roer het gistmengsel vanuit het midden met een vork door de bloem.

3
3
  • 135 ml lauwwarm water

Voeg als het water is vermengd de rest van het water toe en roer weer door met de vork.

4
4
  • 2 g bloem

Bestuif je handen met bloem en kneed het mengsel in 10 min. tot een elastisch deeg.

5
5
  • 2 g bloem

Leg het deeg in een met bloem bestoven ruime kom, dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.

6
6
  • 4 uien
  • 2 tenen knoflook

Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Snijd de knoflook fijn.

Knoflook snijden

Instructievideo

00:57 min.

7
7
  • 50 g boter
  • ½ el suiker

Verhit de boter, knoflook en suiker in een koekenpan, voeg de ui toe en bak 5 min. tot de ui begint te kleuren.

8
8

Zet het vuur laag en laat in 20 min. karamelliseren.

Karamelliseren

Instructievideo

01:36 min.

9
9
  • 15 g tijm
  • 1 el karwijzaad

Ris de blaadjes van de takjes tijm. Kneed snel de lucht uit het deeg en kneed de tijm en het karwijzaad er snel door.

10
10
  • 2 g bloem

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en rol bolletjes ter grootte van een golfbal. Druk ze tegen elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.

11
11
  • 150 g geraspte kaas voor ovengratin

Verdeel de gekaramelliseerde ui over de naden van de bolletjes en bestrooi met de geraspte kaas.

12
12

Dek af met vershoudfolie en laat het brood op een droge, warme plek nog 30 min. rijzen.

13
13

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.

14
14

Verwijder de vershoudfolie. Bak het brood in ca. 30 min. goudbruin en gaar.

15
15

Laat 10 min. afkoelen. Serveer het brood warm, lauw of koud.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.