Îles flot­tan­tes

'Drijvende eilandjes' van schuim in zelfgemaakte custard.

(16)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans nagerecht 'Drijvende eilandjes' van schuim in zelfgemaakte custard. 4 personen
2 16

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • mixer
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Splits de eieren. Breng de melk met het stokje en merg in een pan aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Meng de eidooiers en suiker in een grote kom.
  2. Verwijder het vanillestokje uit de melk. Schenk al roerend met een garde wat hete melk door het eidooiermengsel. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe. Schenk het mengsel in de pan en laat op laag vuur in 5 min. indikken tot dunne custard (het mag niet koken). Roer af en toe. Doe de custard in een kom, laat 30 min. afkoelen en zet afgedekt min. 4 uur in de koelkast.
  3. Zeef de poedersuiker. Klop met een mixer het eiwit met de poedersuiker en het citroensap 5 min. tot het eiwit glanzende stijve pieken vormt. Breng een hapjespan met water aan de kook, draai het vuur laag en laat zachtjes koken. Schep met een natte lepel een grote bol van het eiwitschuim. Doop de lepel met schuim in het zachtkokende water. Herhaal dit 3 keer en pocheer de bollen 3 à 4 min. Keer halverwege. Neem met een schuimspaan eruit en leg op bakpapier.
  4. Verdeel de custard over glazen en leg voorzichtig een eiwitschuimbol in het midden. Schenk naar smaak karamelschenkstroop over de bollen en serveer.
video

Ei­wit klop­pen

Instructievideo - 00:44 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 290 kcal
  • eiwit 10 g
  • koolhydraten 49 g
  • vet 6 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 125 mg
Tags
Ook te zien in

Îles flottantes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Îles flot­tan­tes

1
1
  • 1 vanillestokje
  • 4 eieren

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Splits de eieren.

Vanillestokjes verwerken

Instructievideo

00:48 min.

2
2
  • 500 ml melk
  • 80 g suiker

Breng de melk met het stokje en merg in een pan aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Meng de eidooiers en suiker in een grote kom.

3
3

Verwijder het vanillestokje uit de melk. Schenk al roerend met een garde wat hete melk door het eidooiermengsel.

4
4

Voeg geleidelijk de rest van de melk toe. Schenk het mengsel in de pan en laat op laag vuur in 5 min. indikken tot dunne custard (het mag niet koken).

5
5

Roer af en toe. Doe de custard in een kom, laat 30 min. afkoelen en zet afgedekt min. 4 uur in de koelkast.

6
6
  • 45 g poedersuiker
  • 1 tl citroensap

Zeef de poedersuiker. Klop met een mixer het eiwit met de poedersuiker en het citroensap 5 min. tot het eiwit glanzende stijve pieken vormt.

Eiwit kloppen

Instructievideo

00:44 min.

7
7

Breng een hapjespan met water aan de kook, draai het vuur laag en laat zachtjes koken. Schep met een natte lepel een grote bol van het eiwitschuim.

8
8

Doop de lepel met schuim in het zachtkokende water. Herhaal dit 3 keer en pocheer de bollen 3 à 4 min. Keer halverwege.

9
9

Neem met een schuimspaan eruit en leg op bakpapier.

10
10

Verdeel de custard over glazen en leg voorzichtig een eiwitschuimbol in het midden.

11
11
  • 4 el karamelschenkstroop

Schenk naar smaak karamelschenkstroop over de bollen en serveer.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.