Ge­flam­beer­de crê­pes su­zet­te

Bijzondere afsluiter van je diner: heel dunne flensjes, overgoten met een saus van Grand Marnier en sinaasappelsap.

(71)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans nagerecht Bijzondere afsluiter van je diner: heel dunne flensjes, overgoten met een saus van Grand Marnier en sinaasappelsap. 4 personen
3 71

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Zet de afzuigkap uit (!). Boen de helft van de sinaasappelen schoon. Rasp de oranje schil van ½ sinaasappel. Pers de vruchten uit. Houd 1/3 van de Grand Marnier achter. Doe het sap, rasp, de suiker en de rest van de Grand Marnier in een koekenpan en laat op middelhoog vuur in 8-10 min. tot 1/3 inkoken. Zet het vuur uit als de saus begint te karamelliseren. De saus wordt dan donkerder. Klop in delen 2/3 van de boter erdoor.
  2. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Voeg het rasp en naar smaak limoensap toe aan de saus.
  3. Doe de bloem, 1 tl suiker en een mespunt zout in een kom. Maak in het midden een kuiltje en breek het ei erin. Voeg al roerend met een garde vanuit het midden geleidelijk de melk toe, totdat een glad beslag ontstaat dat iets dikker is dan ongeklopte slagroom.
  4. Verhit op middelhoog vuur een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep er een dun laagje beslag in en bak een flensje. Keer na 2 min. en bak nog 1 min. Bak zo 4 grote of 8 kleine flensjes.
  5. Vouw de flensjes in vieren en leg op een bord. Leg op elk bord een bol ijs. Verwarm de saus. Voeg de achtergehouden scheut Grand Marnier toe. Steek de saus aan met een lucifer of houd de pan schuin boven het vuur van je fornuis en laat de alcohol vlam vatten. Schenk voorzichtig over de flensjes.

bereidingstip:

Je kunt de saus 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

video

Flam­be­ren

Instructievideo - 01:26 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 925 kcal
  • eiwit 9 g
  • koolhydraten 106 g
  • vet 24 g
    waarvan verzadigd 15 g
  • natrium 181 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Geflambeerde crêpes suzette

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­flam­beer­de crê­pes su­zet­te

1
1
  • 1 sinaasappel

Zet de afzuigkap uit (!). Boen de sinaasappel schoon. Rasp de oranje schil van de helft van de sinaasappel.

Citrus snijden

Instructievideo

01:15 min.

2
2
  • 75 ml Grand Marnier
  • 1 sinaasappel
  • 50 g suiker

Houd een scheut van 1/3 van de Grand Marnier achter. Pers beide sinaasappels uit en doe het sap, rasp, de suiker en de overige Grand Marnier in een koekenpan.

3
3

Laat op middelhoog vuur in 8-10 min. tot 1/3 inkoken. Zet het vuur uit als de saus begint te karamelliseren. De saus wordt dan donkerder.

4
4
  • 50 g boter

Klop in delen de boter erdoor.

5
5
  • 1 limoen

Boen de limoen schoon en rasp de groene schil. Pers de limoen uit. Voeg het rasp en naar smaak limoensap toe aan de saus.

6
6
  • 100 g bloem
  • 1 tl suiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 ei

Doe de bloem, suiker en het zout in een kom. Maak in het midden een kuiltje en breek het ei erin.

7
7
  • 200 ml volle melk

Voeg al roerend met een garde vanuit het midden geleidelijk de melk toe, totdat een glad beslag ontstaat dat iets dikker is dan ongeklopte slagroom.

8
8
  • 25 g boter

Verhit op middelhoog vuur telkens een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag.

9
9

Schep er een dun laagje beslag in en bak een flensje. Keer na 2 min. en bak nog 1 min. Bak zo 4 grote of 8 kleine flensjes.

10
10
  • 4 bollen vanille-ijs

Vouw de flensjes in vieren en leg op een bord. Leg op elk bord een bol ijs.

11
11

Verwarm de saus. Voeg de achtergehouden scheut Grand Marnier toe.

12
12

Steek de saus aan met een lucifer of houd de pan schuin boven het vuur van je fornuis en laat de alcohol vlam vatten. Schenk voorzichtig over de flensjes.

Flamberen

Instructievideo

01:26 min.

bereidingstip:

Je kunt de saus 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.