100% kwaliteitsgarantie*

Gratis verzending vanaf 30 euro

Gekoeld bezorgd

goed voorbereid

tips van onze vakslagers

Zo veel soorten steaks, zo veel soorten bereidingen, zo veel smaken. Ontdek hoe je jouw vlees zo mals mogelijk krijgt!

algemene bereidingstips

  • Laat het vlees altijd op kamertemperatuur komen. Wanneer je koud vlees in een hete pan bakt 'verstijven' de eiwitten en wordt het vlees minder mals. Ook bereik je sneller de goede kerntemperatuur wanneer vlees op kamertemperatuur is.
     
  • Dep het vlees droog met keukenpapier voor de bereiding. Vocht zorgt voor spetters.
     
  • Prik niet met een vork in het vlees! Gebruik een spatel of tang om het vlees om te keren. Wanneer je in het vlees prikt gaan de sappen verloren en wordt het vlees minder mals.
     
  • Laat het vlees na bereiding even rusten onder een theedoek. Door de hitte trekt het vocht naar de binnenkant. Als je meteen gaat snijden, stromen alle sappen uit het vlees en wordt het taaier. Rusten zorgt ervoor dat de sappen zich weer kunnen verdelen.

vlees bereiden in de oven

In de oven maak je de echte klassiekers. Denk aan een malse ribeye of zachte entrecôte. Schroei het vlees altijd eerst dicht voordat je het in de oven legt. Zo blijven de sappen in het vlees en wordt het lekker mals. Overgiet het vlees tijdens het bakken met braadvocht, het vlees droogt daardoor niet uit.

vlees bereiden op de barbecue

Zomer of winter, een lekker stukje vlees van de barbecue kan altijd. Ga voor de klassieke grillstrepen of bereid het vlees in een vuurvaste schaal. Braad het vlees eerst even aan in de pan voordat je het op de barbecue legt. Door het dicht te schroeien blijven de sappen in het vlees zitten.

vlees bereiden in de pan

Bereiding in de pan biedt veel mogelijkheden. Bak het vlees in een koekenpan, grillpan of laat het langzaam garen in de braadpan. Voor de meeste stukken vlees is een klein beetje olie om in te bakken al voldoende. Gebruik bij stukken zoals de ribeye geen olie, deze heeft van zichzelf al genoeg vet.

vlees snijden

En nu? Het vlees is gebakken en heeft even gerust onder een theedoek. Het is tijd om het vlees te snijden. En dat lijkt makkelijker dan het is.

Vlees heeft een 'draad', dit is de richting waarin de spiervezels liggen. Voor het malste stuk vlees snij je haaks op deze draad. Zie je dat de draad horizontaal loopt? Dan snijd je het vlees verticaal aan. Door dwars op de draad te snijden, breek je de spiervezels en dit zorgt voor vlees dat makkelijk te kauwen en zacht in de mond is. Het goed aansnijden van vlees heeft dus niet zo zeer effect op de smaak, maar wel op de textuur!

Wees tegendraads en snij ook zo
vakslager Jonne

rare, medium of well done?

Over smaak valt niet te twisten! De één is dol op een rauwer stuk vlees terwijl de ander z'n vlees het liefst doorgebakken heeft. Of je te maken hebt met een rare, medium of well done biefstuk is afhankelijk van de kerntemperatuur. De kerntemperatuur is de temperatuur in het midden van het vlees en meet je met een vleesthermometer.

Rare

Dit vlees is nog bijna helemaal rauw, alleen de buitenkant is bruin. De kerntemperatuur ligt tussen de 50°C en 52°C.

Medium

Bij deze bereiding is alleen de kern nog rood. De kerntemperatuur ligt tussen de 60°C en 63°C.

Well done

Een well done stuk vlees is helemaal doorbakken en bruin vanbinnen. De kerntemperatuur ligt tussen de 70°C en hoger. Deze bereiding is geschikt voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.