Stijlvol genieten met de klassiekers

Dik genieten van dun gesneden carpaccio van vlees, vis of groente en goed gevulde ragout, knapperig en romig. Lekker lang genieten? Pak uit met een grand entree. Daar blijf je van proeven.

Grand entree

Met welk voorgerecht maak je goed begin van de avond? Met een grand entree hoef je niet te kiezen! Pak uit met verschillende kleine voorgerechtjes. Wat dacht je van een zalmbonbon, een wortelsoep en een ragout? Bon apetit!

Onze favorieten

Voorgerechten kerst

De lekkerste kerstvoorgerechten

Begin het kerstdiner in stijl met een feestelijk voorgerecht. Soep, vis, vlees of geef je deze kerst een vega(n) twist? Er is voor ieder wat wils en altijd lekker. En het fijne is dat je veel gerechten van tevoren kan maken. Maar welk voorgerecht kies je? Wij helpen je graag op weg met heerlijke Allerhande kerstvoorgerecht-suggesties!

Feestelijk van start met kerstsoep

Koud, warm, grof gelaten of juist glad gepureerd. Met soep zijn je opties eindeloos. En voor iedereen lekker. Met tomatensoep zet je altijd een klassieker op tafel. Met courgettesoep geef je het kerstvoorgerecht een moderne twist. En hou je van snel, sneller, snelst? Ga dan voor de snelle Spaanse gazpacho.

Tip om extra van te genieten: vers gebakken brood bij de soep. Heerlijk om mee te dippen!

Verras met vis, schelp- of schaaldieren

Met alleskunners als zalm en tonijn is een fantastisch kerstvoorgerecht een feit. En luxe betekent niet altijd dat het veel tijd kost. Ga bijvoorbeeld voor garnalencocktail, zalm of tonijntartaar. Zo snel als dat ze zwemmen zet jij dit smaakvolle voorgerecht op tafel. Of kruip je uit de schulp met verse schelp- en schaaldieren? Probeer de oes­ters op een bed­je van spi­na­zie met zon­ge­droog­de to­maat eens. Waar ga jij voor?

Wijntip: Bij garnalencocktail en schelp- en schaaldieren passen witte wijnen met aciditeit zoals sauvignon blanc of riesling perfect. Combineer zalm met een volle witte wijn, bijvoorbeeld chardonnay. Voor een stevige vis als tonijn is een lichte rode wijn als merlot of pinot noir een topwijn.

Zit gebakken met vlees

Rund, kalf of varken? Wat je ook kiest, indruk maak je zeker. Wat dacht je van steak tartaar? Een echte Franse klassieker dat volledig tot zijn recht komt met alleen het lekkerste rundvlees. Kies bijvoorbeeld voor runderbiefstuk of ga voor ossenhaas. Liever Italiaans? Ga dan voor carpaccio. Klassiek met ossenhaas of wissel af met serranoham of kalfsentrecote. Dat zijn koude gerechten waar je het warm van krijgt!

Wijntip: Bij rood vlees is een rode wijn perfect. Bijvoorbeeld cabernet sauvignon, merlot, malbec of tempranillo.

Feestelijk vega(n)

Met een knaller het kerstdiner starten kan ook zonder vlees. Verwen je gasten eens met een vegan voorgerecht. Bijvoorbeeld tweekleuren-paprikasoep of waterkers-sojabonensoep. Ook heerlijk is bietencarpaccio met pistachepesto met 3 verschillende soorten biet. Kleurrijk en vol van smaak!

Wijntip: Bij vega(n) passen veel soorten wijn, afhankelijk van hoe je de groenten bereidt. Bij rauwe groente past Sauvignon Blanc, Pinot Blanc of Riesling perfect. Bij gegrilde groente kan je voor witte wijn, rode wijn én rosé kiezen. Kijk nog wel goed welke wijn een vegan-keurmerk heeft!

Heerlijk beginnen met Franse ragout

Met ragout zet je altijd een klassieker op tafel. Heerlijk smeuïg en rijk van smaak. Serveer het in krokante pasteibakjes of met geroosterd brood. Traditioneel met vlees of vis en net zo lekker zonder. Wat dacht je van groe­ne-as­per­gera­gout met dra­gon & dop­erw­ten? Perfect om eens af te wisselen van een klassiek voorgerecht. En goed nieuws: ragout kan je ook een dag van tevoren maken.

Wijntip: Voor zachte en smeuïge gerechten zoals ragout is volle witte wijn zoals houtgelagerde chardonnay een absolute topper.

Start licht met een verse salade

Avocado, tonijn, zalm, gerookte kip of toch met geitenkaas? Je kan er alle kanten mee op. Combineer een slamelange met vers fruit en vlees of vis. En maak 'm af met de perfecte dressing. Een frisse citroendressing is heerlijk bij een lichte salade. Of ga voor een zoet-pittig accent met een honing-mosterddressing. Voor welke salade kies jij?

Wijntip: Ook bij salade past een wijntje. Kijk wel naar welke ingrediënten en dressing je gebruikt. Met witte wijn als sauvignon blanc, riesling en chardonnay zit je altijd goed. Een rode wijn als pinot noir past goed bij een salade met rood vlees of rood fruit.

De perfecte wijn-spijscombinatie

Om een lekkere wijn te vinden hoef je geen specialist te zijn. Er is namelijk voor elk kerstvoorgerecht een passende wijn. Bekijk onze wijntips.