Background

Vincent van Tilborg

Leendert

Nadat Vincent van Tilborg (1995) zijn studie Fotografie had afgerond wilde hij zich nog iets anders eigen maken. Ook creatief, met baangarantie en veel vrijheid. Zonder een voorgeschiedenis in programmeren begon hij als informaticastudent aan de Hogeschool Rotterdam. Zijn derdejaarsstage deed Vincent bij Albert Heijn, daarna bleef hij er als parttime software developer werken.

“Ik begon zonder ervaring in programmeren aan mijn studie Informatica. Als ik dat kan, kan iedereen het.”

Het unieke hier is dat je ook als stagiair gewoon projecten mag pitchen. Daardoor voel je je vanaf het begin betrokken en écht een onderdeel van het team. Zo’n proces begint met een ‘alles-mag-pitch’. Daarin mogen echt de gekste ideeën worden gepitcht, waarbij het op dat moment niet belangrijk is of iets ook echt gerealiseerd kan worden. Op die manier ontstaat een creatieve flow en daaruit komen dan uiteindelijk projecten voort.

Zo pitchte ik een idee voor een app waarmee je een foto van een gerecht kon maken waarna de Allerhande er een recept bij zocht. Dat resulteerde uiteindelijk in de development van de app Happ, die uiteindelijk werd uitgebracht in de appstore en in de playstore. Een resultaat waar ik nog steeds heel trots op ben.

Eigen verantwoordelijkheid

Je krijgt hier echt heel veel vrijheid, ruimte voor creativiteit en eigen inbreng. We mogen zelf oplossingen bedenken en we werken zelfsturend. Je gaat met je team aan de slag en het is jouw verantwoordelijkheid hoe je iets in elkaar zet. Daardoor voel je je serieus genomen en je ontwikkelt je sneller.

We pakken projecten of klantproblemen op door eerst samen om tafel te gaan en in 1 week het product te bedenken. Echt samen sparren om een oplossing te verzinnen. Uit de resultaten van die sessies halen we dan de bruikbare elementen. Daarna wordt een design gemaakt, bedacht welke technologie nodig is en volgt development. Zo zijn we ongeveer anderhalve maand bezig per project.

“Doordat je serieus genomen wordt én zelfsturend werkt, ontwikkel je je sneller.”

Ons team bestaat uit zo’n 15 mensen, waarvan 10 softwarestagiairs. Naast mijn developmentwerkzaamheden begeleid ik die en pak ik extra projecten op waar de stagiairs niet aan toe komen. Zo werk ik bijvoorbeeld aan ons portfolio met alle projecten die we gemaakt hebben. Want ook dat moet worden bijgehouden.

Buiten werktijd gaan we ook met elkaar om. Nu voornamelijk online; waar we eerder regelmatig game nights op kantoor hadden. En dan hielden we niet alleen Nintendo-switch-competities hoor. De potjes oversized Jenga en het bordspel Saboteur zijn legendarisch.

Het leven zo makkelijk mogelijk maken voor de klant

Waar ik aan wil bijdragen en wat ik leuk vind om te zien is innovatie in de foodsector. Het foodplatform. Wij innoveren in een sector waarin het heel snel gaat en er elke dag nieuwe technologische kansen voor het oprapen liggen. En daarmee de klant oprecht helpen. Dus eigenlijk het leven van de klant gemakkelijker maken.

Bijvoorbeeld met zo’n project waarbij je helemaal contactloos boodschappen doet. Bij het hoofdkantoor en op Schiphol waren hiervoor kleine testsupermarkten ingericht. Je gaat naar binnen, scant je pinpas, doet je boodschappen in je tas en als je naar buiten loopt sla je de kassa over. De betaling wordt automatisch van je rekening afgeschreven.

“In de foodsector ligt de lat voor innovatie heel hoog. Elke dag liggen er nieuwe technologische kansen voor het oprapen.”

Ik vind het tof om de foodsector te vernieuwen en ben tegelijkertijd benieuwd naar wat de toekomst gaat brengen en hoe de supermarktsector gaat veranderen. Eigenlijk kan ik niet wachten om te zien welke gave innovaties bedacht worden die we nu nog niet eens kunnen verzinnen.

Veel begeleiding door senior developers

In de praktijk leer je bij Albert Heijn veel meer dan tijdens je studie. Zo zijn we hier heel vrij om de gewenste technologie te kiezen waarmee we ontwikkelen. Wanneer je bijvoorbeeld een andere technologie wil proberen, dan kan dat. Ook al werkt het minder goed, ook al duurt het langer. Als we er onze learnings maar uithalen.

“Met een nieuwe technologie werken kan altijd. De learnings die we daaruit halen zijn goud waard.”

Vanuit de senior developers is er veel sturing en begeleiding. Je hoeft je geen zorgen te maken over je kennisniveau als je naar een ander team wil. Want je wordt heel goed begeleid en je collega’s zorgen er altijd voor dat jij genoeg leert. En niet alleen op het technische vlak hoor. Toen we de door mij gepitchte app gingen bouwen moest ik een presentatie geven aan de hele afdeling. Ook in dat soort skills word je dan begeleid en getraind.