Albert Heijn en voedselverspilling

Albert Heijn doet er alles aan om zo slim mogelijk in te kopen en zo min mogelijk voedsel te verspillen. Voedsel dat niet verkocht is willen we het liefste nog aanbieden voor menselijke consumptie. De ambitie van Albert Heijn is om in 2030 50% minder te verspillen (t.o.v. 2015) in samenwerking met onze klanten, partners en leveranciers. Onnodig voedsel weggooien is niet goed voor het milieu en je portomonnee. Hoe wij dit aanpakken? Dat vind je in dit handige downloadbare overzicht!

Bekijk hier wat wij doen tegen voedselverspilling

Albert Heijn en preventie

Het belangrijkste is dat we verspilling voorkomen. We gebruiken een slim bestelsysteem: alles wat langs de kassa gaat, wordt automatisch weer aangeleverd. Het systeem houdt ook rekening met bijvoorbeeld het weer en feestdagen. Zo zorgen we ervoor dat het aanbod in de winkel zo goed mogelijk is afgestemd op de verwachte verkoop.

Weggooien is zonde

We maken gebruik van nieuwe technieken die kunnen helpen bij het verminderen van voedselverspilling. Bijvoorbeeld dynamisch afprijzen: het automatisch afprijzen van producten op basis van de houdbaarheid. Hoe korter de houdbaarheid, hoe hoger de korting.

En voor winkels waar dynamische aprijzing nog niet geïntroduceerd, is gaan wij verder met het gebruik van de 35% stickers.

Een THT van vandaag? Die koop je met een flinke korting van 35% en soms zelfs meer. Deze sticker wordt voor 10 uur 's ochtends op producten geplakt en zorgt ervoor dat ze de hele dag met korting verkocht worden. Producten die langer houdbaar zijn of die je niet in een dag kan opeten, prijzen we enkele dagen voor de THT al af. Je koopt dan voordelig een prima product en wij hoeven minder voedsel weg te gooien. Dit is een mooie manier om voedselverspilling te verminderen en klanten een korting te geven.

Blijft er iets over?

Dan ga we op zoek naar goede bestemmingen. Wij proberen er eerst voor te zorgen om al het nog eetbare voedsel te doneren aan mensen, bijvoorbeeld de voedselbank! Lukt dat niet? Sowieso worden oud brood en sinaasappelschillen voor veevoer gebruikt of verwerkt in nieuwe producten zoals Seepje. Andere organische reststromen gaan naar Orgaworld. Zij vergisten biomassa tot biogas, dat vervolgens door een warmtekrachtkoppeling (WKK) wordt omgezet in elektriciteit en warmte.

Zoveel minder verspilden we in 2019

In onze strijd tegen verspilling hebben we in 2019 2.212.000 kg minder voedsel verspild dan in 2018. Van het voedsel dat niet meer te doneren viel, werd in 2019 21,05% gebruikt voor dierenvoeding en de andere 78,95% voor rendering en bioprocessing voor biobrandstof! Dat betekent dat niks van het overige voedsel niet werd recycled! Niets is dus écht verspild.

Samenwerkingen

 • We doneren producten die we over hebben aan de Voedselbanken, in 2018 maar liefst 4 miljoen producten, en in 2019 waren dat 4.32 miljoen producten. Voornamelijk verse producten die een te korte houdbaarheid hebben om nog in de Albert Heijn-winkels verkocht te worden. Daarnaast leveren we langer houdbare producten die bijvoorbeeld uit het assortiment gaan.
 • We werken samen met Instock. Dit restaurant met inmiddels 3 vestigingen werd 5 jaar geleden opgericht door een aantal Albert Heijn medewerkers. Albert Heijn levert elke dag producten aan Instock, die anders weggegooid zouden worden.
 • AH to go werkt samen met Too Good To Go: een simpele app, waarmee klanten een 'magic box' kunnen kopen. De inhoud van de box is afhankelijk van wat er die dag overblijft. Het is dus altijd een verrassing wat in de box zit. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van een lekkere maaltijd, een salade en iets te drinken. In de app kun je zien welke AH to go bij jou in de buurt 'magic boxen' aanbiedt.
 • We werken met de Verspillingsfabriek. De Verspillingsfabriek maakt Buitenbeentjes-soepen uit reststromen. Producten van onze vaste telers die om wat voor reden dan ook niet naar de winkel kunnen, worden verwerkt tot soepen. Zo bereiken de producten van de AH telers uiteindelijk toch de consument.
 • We hebben ons aangesloten bij de stichting "Samen Tegen Verspilling". Alle stakeholders van de stichting willen sneller de verspilling van voedsel minimaliseren, in de keten én bij de consument en dragen daar zichtbaar aan bij.

Hoe kun jij minder voedselverspillen?

 1. Check je voorraad. Wat moet eerst op?
 2. Maak een planning en een boodschappenlijst.
 3. Kook precies genoeg.
 4. Gebruik je zintuigen bij de THT datum. Kijk, ruik en proef!
 5. Zet je koelkast op 4 graden.
 6. Weet waar je eten het best bewaart, gebruik hiervoor onderstaande bewaarsticker.
 7. We verkopen Buitenbeentjes. Buitenbeentjes zijn groente en fruit die er anders uitzien dan we in Nederland gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleine paprika's, kromme komkommers of appels die onvoldoende zijn gekleurd. Toch is er geen verschil in kwaliteit en versheid. Die is namelijk net zo goed!

Weet jij het verschil tussen THT en TGT?

De verpakking vertelt het je:

THT betekent 'tenminste houdbaar tot'. Na deze datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar is het nog steeds geschikt voor consumptie.


Gebruik je zintuigen bij een THT datum. Kijk, ruik en proef of het product nog goed is!


Staat er TGT? Dit betekent 'te gebruiken tot'. Dan moet je het product voor deze datum consumeren.

Kliekjes over?

Allerhande koken met kliekjes

Nog meer kliekjes inspiratie