Druiven van leverancier Karsten

Als klanten bij Albert Heijn witte, pitloze druiven uit Zuid-Afrika zien liggen, dan zijn ze zeker van leverancier Karsten. Dat kunnen de varianten Prime, Sugraone of Thompson Seedless zijn. Karsten levert daarnaast rode, pitloze druiven zoals Flame en Crimson. Die gedijen allemaal goed in het woestijnklimaat, waar het overdag al snel zo'n 35 graden of meer is. Met bodemmonsters en andere metingen wordt precies beoordeeld hoeveel water nodig is om geen druppel te verspillen.

Project schoolprogramma's

Werknemers van Karsten komen uit de wijde omtrek van de zes boerderijen. Samen met de AH Foundation heeft Karsten twaalf openbare scholen in die regio verbeterd. Met die hulp zijn bijvoorbeeld klaslokalen ingericht, computers aangeschaft en bibliotheken voorzien van boeken.

Enkele scholen hebben sinds kort ook kookgelegenheden en eigen groentetuinen om alle kinderen elke dag van een maaltijd te voorzien. Om de onderwijskwaliteit te waarborgen, heeft de AH Foundation ook hulpleerkrachten gefinancierd en een bijscholingsprogramma voor leraren opgezet.

Mandarijnen van leverancier Suiderland Plase

Bij Albert Heijn zorgt Suiderland Plase ervoor dat mandarijnen de hele Nederlandse zomer in de winkels liggen. Om de kwaliteit van de mandarijnen te garanderen, gaan medewerkers van Suiderland Plase er dan ook heel voorzichtig mee om. In boomgaarden met klinkende namen als Welverdiend, Mandaryn en Klipbult, verspreid over de Afrikaanse West-Kaap, werken de mensen van Suiderland Plase. Aan het roer van dit familiebedrijf staan vader André en zoon Steyn Neethling. Samen stoppen ze veel energie in het ontwikkelen en telen van nieuwe soorten mandarijnen en sinaasappelen, waarbij ze altijd jaren vooruitkijken. Ze zijn al acht jaar als leverancier verbonden aan Albert Heijn.

Project Resource Centres

De Albert Heijn Foundation heeft de bouw van drie multifunctionele Resource Centres in de buurt van de boerderijen en hun boomgaarden gerealiseerd. Meer dan 1.000 families maken daar nu gebruik van, op alle leeftijden. Van kinderopvang voor de allerkleinsten en eindexamenbegeleiding van high schoolstudenten tot een breed alfabetiseringsprogramma, waar ook veel volwassenen aan deelnemen. Al tientallen ongeschoolde medewerkers zaten er voor de eerste keer achter een computer om de beginselen van lezen en schrijven onder de knie te krijgen.

Sinaasappelen van leverancier Sundays River Citrus Company

Omdat het vijf jaar duurt voordat een boom citrusvruchten draagt en dat daarna maar 25 jaar doet, is regeren vooruitzien. Door de intensieve samenwerking met Albert Heijn en een langjarig leveringsprogramma kan SRCC grote volumes bieden met de juiste verhouding tussen kwaliteit en prijs.

Honderden grote en kleinere fruittelers leveren aan SRCC, een grote citrusexporteur in Zuid-Afrika. Via een veelomvattend meerjarig programma leidt SRCC er jonge medewerkers van alle niveaus op om boerderijmanager of zelfs -eigenaar te worden en zo te delen in het succes van de coöperatie.

Project Broad Based Black Economic Empowerment (BBBEE)

Samen met de AH Foundation zette het bedrijf een breed trainingsprogramma op, dat medewerkers van alle niveaus helpt hun achterstand om te zetten in een voorsprong. In het trainingscentrum in Addo, dat elke dag zo'n 70 studenten ontvangt, bestaat een breed lesaanbod.

Appels van leverancier Fruitways

Buiten de Granny Smith-appels die Fruitways aan Albert Heijn levert, groeien in de boomgaarden Graymead, Applegarth, Eikenhof en Kromco ook andere appels en peren.

Al tien jaar is Fruitways een vaste leverancier van Granny Smith-appels voor Albert Heijn. De derde generatie Moodie bouwt het familiebedrijf steeds verder uit. Het aantal medewerkers is ongeveer 750 dat Fruitways in het plukseizoen werk biedt, naast de 200 vaste krachten.

Project Resource Centres

In elk van de drie boomgaarden staat sinds kort een multifunctioneel educatiecentrum. De medewerkers van Fruitways en hun families komen er om te studeren, internet te raadplegen, workshops te volgen of boeken te lezen.

Samen met de AH Foundation bouwde Fruitways deze Resource Centres, compleet met klaslokalen, goed gevulde boekenplanken en computers die toegang geven tot internet. Het doel van de centra is om de honderden medewerkers en hun gezinnen te betrekken bij sociale projecten en de kans te geven meer te leren.

Avocado's van leveranciers Westfalia Fruit

Avocado's bestaan in honderden soorten.Voor Albert Heijn teelt Westfalia alleen avocado's met de soortnaam HASS. Deze variant wordt groen geoogst en kleurt door rijping langzaam donkerder.

Merensky koos voor een duurzame aanpak toen dat begrip nog niet in zwang was. Zijn bedrijf Westfalia Fruit ontwikkelt eigen rassen en heeft het proces van teelt tot verpakking en gekoeld transport in eigen beheer. Zo'n tien jaar geleden leerden Westfalia en Albert Heijn de Nederlanders avocado's eten.

Project kleine boeren

Met de hulp van ICCO, FairMatch Support en Westfalia wist Albert Heijn ook kleine lokale boeren te betrekken in de versketen. Met steun van de AH Foundation heeft Westfalia deze kleine telers drie jaar geleden verenigd en sindsdien leidt het bedrijf ze op om hun avocadoproductie te laten voldoen aan internationale standaarden op het gebied van voedselveiligheid. Zo krijgen kleine boeren een kans en bieden ze op hun beurt weer nieuwe banen in een regio met hoge werkloosheid.

Citrusfruit van leverancier Mouton Citrus

In de boomgaarden van Mouton Citrus groeien hand- en perssinaasappelen, citroenen, mandarijnen en mineolas in allerlei variëteiten. Met geavanceerde irrigatiesystemen weet Mouton Citrus zo'n 30% water per kilo fruit te besparen.

De afgelopen vijf jaar maakte Mouton Citrus een enorme groei door. Medewerkers van Mouton Citrus dragen niet alleen bij aan die groei, maar delen er ook in mee. In alle lagen van de organisatie zorgt de familie Mouton voor 'employee empowerment' door een goed beleid voor selectie, training, management development en mogelijkheden van eigendom.

Project Resource Centres

De AH Foundation werkt nauw samen met Mouton Citrus om op elke citrusplantage een centrum te bouwen, dat voor de medewerkers en de lokale bevolking een vaste post wordt voor kinderopvang, gezondheidszorg, onderwijs en sociale activiteiten. De nieuwe gebouwen aan de rand van de boomgaarden spelen nu een sleutelrol in het leven van de lokale gemeenschap.

Rozen van Oserian

Oserian was de eerste rozenteler in Afrika die een Fairtrade-label mocht voeren. Samen met andere belangrijke keurmerken zoals MPS-SQ en ETI stelt dat Albert Heijn in staat om haar klanten de rozen met recht te verkopen als 'eerlijke bloemen'. Deze rozen zijn zowel geteeld met respect voor het milieu als met het naleven van sociale standaarden voor alle medewerkers.

Project Betere faciliteiten

Samen met de Albert Heijn Foundation knapte Oserian de bestaande crèches, scholen en klinieken op en richtte ze beter in. Ze zijn nu goed uitgerust om honderden moeders te helpen, om 1.500 kinderen dagelijks dicht bij huis goed onderwijs te laten volgen en om degelijke gezondheidszorg te verlenen.
Ook in naburige gemeenschappen verbetert de rozenkweker de leefomstandigheden, bijvoorbeeld door het aanleggen van toegangswegen en watervoorzieningen.

Peulen, sugar snaps en passiefruit van Selby Enterprises

Het klimaat en de bodemgesteldheid van Zimbabwe zorgen samen met de expertise van Selby voor de beste kwaliteit peulen en sugar snaps. Klanten van Albert Heijn vinden in de Nederlandse zomers die Zimbabwaanse peultjes en sugar snaps in hun winkel. Selby levert ook passiefruit aan Albert Heijn en doet dat bijna het hele jaar rond.

Project Huisvesting

In Zimbabwe wonen veel medewerkers in hutten van hout, modder en gras. Dat gold ook voor veel medewerkers van Selby. De groente- en fruitleverancier sloeg met de AH Foundation de handen ineen om de leefomstandigheden van medewerkers te verbeteren. Er wordt plaats gemaakt voor stenen huizen met een metalen dak, verschillende kamers, elektra, stromend water, spoeltoiletten, wastafels en afvalbakken. De betere huisvesting helpt de bewoners zich meer thuis te voelen in hun geplaagde vaderland.

Tropische fruitsalades van Blue Skies

Blokjes mango, meloen en papaja, stukjes kokosnoot en ananas, granaatappelpitjes: Blue Skies heeft een breed scala aan ingrediënten voor verschillende verse fruitsalades. Als het fruit vandaag wordt geoogst, wordt het morgen gesneden, verpakt en met reguliere KLM-passagiersvluchten naar Nederland gebracht. Overmorgen ligt het dan vers en kant-en-klaar voor klanten van AH in de winkel.

Project Basisvoorzieningen

De medewerkers van Blue Skies leven met hun families verspreid over dorpjes en gehuchten waar veel basisvoorzieningen ontbraken. Met een toiletblok, klaslokalen of watervoorzieningen konden Blue Skies en de AH Foundation in die dorpen het verschil maken. Door drie nieuwe klaslokalen in het dorp Dobro steeg de aanwezigheid van leerlingen met 70%.
Een waterput voor de inwoners van Krabokesse geeft kinderen de kans naar school te gaan, in plaats van te sjouwen met jerrycans naar een klein stroompje kilometers ver weg. Elk jaar bereiken de projecten zo'n 20.000 mensen. Veel daarvan zoeken hun toekomst in het multifunctionele agrarisch trainingscentrum, dat Blue Skies ook weer in samenwerking met de AH Foundation heeft opgezet.

Vlog door Ghana

Bekijk de video

Sweetheart rozen van Khal Amazi

In de maanden november tot en met april is de beschikbaarheid van de kleinere Sweetheart rozen erg groot. Dat sluit uitstekend aan bij de grote vraag van onze klanten naar een betaalbaar bosje rozen, van een uitstekende kwaliteit. Kwaliteit is alles waar het bij Khal Amazi om draait. Met een zeer toegewijd team van vaste medewerkers worden er iedere dag roosjes geoogst, en gekoeld vervoerd naar Nederland. Het proces van snel koelen, en de koelketen gesloten houden zorgt ervoor dat deze Sweetheart roosjes wel 10 dagen mooi blijven staan, bij onze klanten in de woonkamer.

Project Sportvelden

Een van de grootste behoeften van de werknemers van Khal Amazi was dan ook een sportfaciliteit geschikt voor o.a. voetbal, korfbal en volleybal, voor zowel vrouwen als mannen. Khal Amazi heeft 3, naast elkaar gelegen boerderijen. Uit oogpunt van maximale impact en om zo snel mogelijk op een eerlijke manier alle medewerkers te kunnen bereiken hebben we gekozen voor gelijktijdige uitvoering op alle 3 de boerderijen.

De sportvelden worden inmiddels intensief gebruikt en aan de voorziening van sanitair in alle woningen wordt hard gewerkt. Na voltooing zullen er trainingen aangeboden worden aan alle werknemers en hun families over persoonlijke hygiëne, watergebruik en gebruik van de nieuwe sanitaire voorzieningen.

Vlog door Zambia en langs onze rozen leverancier

Bekijk de video

Blue Nile

Blue Nile is de meest recente nieuwe deelnemer aan de Albert Heijn Foundation en nog maar net een half jaar 'onderweg'. Er wonen zo'n 40.000 mensen in het dorp Al-Heish en er zijn 2 lagere scholen (totaal ongeveer 600 leerlingen) en een jeugdclub. Blue Nile heeft na overleg met de werknemers en de lokale autoriteiten besloten om te investeren in de aanschaf van 20 computers en 2 printers. Die worden in 1 van de schoolruimtes geïnstalleerd en de school wordt aangesloten op het internet. Alle leraren krijgen een computer training zodat leerlingen lessen kunnen krijgen en huiswerk maken met gebruik van computers.

Daarnaast wordt er geinvesteerd in het opknappen van het clubgebouw en de toiletten en zal een nieuw grasveld aangelegd worden. Een goed lopende jeugdclub wordt als zeer belangrijk gezien omdat het de jeugd van de straat houdt, gezond is en saamhorigheid bevordert.

Fruit van Leco Fruit

Leco Fruit biedt werk aan 320 full time werknemers in de fabriek, samen met 2.000 seizoenarbeiders uit de omringende gemeenschap. Landbouw vindt plaats op de hooglanden van Madagascar en wordt beheerd door een team van 500 man technisch personeel afkomstig uit de lokale rurale gemeenschappen die 14.000 kleinere boeren ondersteunen met diensten, zoals agronomische opleiding, demonstraties en instructies hoe te planten, verbouwen en oogsten. Verwerking van geoogst product is momenteel gevestigd in Antananarivo, waar een combinatie van moderne apparatuur en arbeidsintensieve toepassing op groenten de premium kwaliteit aflevert.

Project Computers

In Madagascar, een van de armste landen ter wereld, zijn nog nauwelijks scholen die de beschikking hebben over moderne leerhulpmiddelen zoals computers en toegang tot het internet. Ook in dit land is goed onderwijs de sleutel voor blijvende ontwikkeling, waarbij met name gekeken wordt naar de jonge generatie om deze positievere toekomst vorm te geven. Daarom zijn er 2 compleet ingerichte computer lokalen gerealiseerd in Tanjombato, Antananarivo. De plaats waar de overgrote meerderheid van Leco Fruit medewerkers en hun families wonen. Er worden technologie lessen aangeboden voor kinderen van 10-16 jaar oud.

Het project wordt voortdurend geevalueerd en aangepast, uitgebreid of verbeterd waar mogelijk en van toepassing. Zo wordt gekeken om ook lessen aan te bieden aan studenten, ouder dan 16 jaar. Onder andere hiervoor is een vaste computer centre coordinator benoemd die zorgt voor effectieve opzet van het centrum en daarnaast ook verantwoordelijk is voor evaluaties van leraren.

Blauwe bessen van Royal Agri Maroc

Pluksters van Royal Agri Maroc oogsten iedere blauwe bes heel zorgvuldig met een gehandschoende hand. Daarna gaan de bessen direct naar een gekoelde ruimte. Tijdens het sorteren, verpakken en vervoeren tot het koelvak van Albert Heijn-winkels wordt die koelketen niet meer onderbroken. Dat behoudt de kwaliteit en smaak van deze variant.

Project Onderwijs

De blauwe bessen brengen in de wijde omgeving van Lalla Mimouna economische vooruitgang. De werkgelegenheid die dit oplevert helpt de families in de vele dorpen rond de velden. De AH Foundation en Royal Agri Maroc dragen bij aan die vooruitgang door openbare scholen te renoveren, leraren aan te trekken en honderden kinderen huiswerkbegeleiding te bieden.

Tomaten van leverancier Azura

Naast de traditionele ronde tomaten en vleestomaten levert Azura trostomaten, cherrytomaatjes en pruimtomaatjes. Albert Heijn beantwoordt hiermee aan de vraag naar kleinere varianten met meer smaak. Azura levert Albert Heijn in de wintermaanden tomaten uit Marokko. Vanaf het voorjaar komen de tomaten uit Nederland.

Azura is al jaren leverancier van Albert Heijn, die zonder tussenschakels garant staat voor hoge standaarden op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid.

Project Water en sanitair

De samenwerking tussen Azura, de AH Foundation en de medewerkers startte met de zoektocht naar een waterbron onder de droge, rotsachtige bodem van het dorp in de provincie Tiznit. Toen die was gevonden, werd een 175 meter diepe put geslagen. Loodgieters repareerden het bestaande waternet en legden pijpen naar de watertoren. Daarna stroomde het vers gefilterde drinkwater naar 600 huishoudens en de dorpsschool.