Over op 100% Nederlandse windenergie

We zetten opnieuw stappen om de klimaatdoelstellingen te realiseren. De CO2-uitstoot van de Albert Heijn-winkels is sinds 2008 met 50% gereduceerd en sinds 1 januari 2021 is weer een stap gezet door over te gaan op 100% Nederlandse windenergie. We blijven ons ook de komende jaren inspannen door samen met leveranciers, boeren en groente- en fruittelers de CO2-uitstoot in de productieketen te reduceren. Deze initiatieven dragen bij aan onze ambitie om Beter Eten bereikbaar te maken voor iedereen: niet alleen lekkerder, gezonder en gevarieerder maar ook beter voor mens en dier, natuur en klimaat.

Lees meer in het persbericht
In deze video vertellen we je meer over onze klimaatdoelstellingen

Energie & Transport

We steken veel energie in energiebesparing. Niet alleen in onze winkels, maar ook in onze distributiecentra werken we zo duurzaam mogelijk. Ook daar gebruiken we de nieuwste technieken op het gebied van verwarming, verlichting, koeling en transport.

Zo zit er minder diesel in je boodschappen

Elke dag de winkels bevoorraden, dan doen we op een zo duurzaam mogelijke manier. Met vrachtwagens die langer zijn, zodat er meer in kan. Met trucks die zuiniger, stiller en schoner zijn. Sommige rijden zelfs op biogas en zelf opgewekte elektriciteit! En met een uitgekiend routeplan zodat we geen meter teveel rijden. Dat scheelt heel wat energie en C02.

Koeldeuren besparen tot 25% energie

Vanaf eind 2015 zijn de wandkoelingen in alle Albert Heijn winkels in Nederland afgedekt met deuren en onze lage koelingen met nachtafdekking. In al die koelingen zitten zuinige ventilatoren. Een koelinstallatie is gevuld met koudemiddelen. Bij lekkage kunnen deze schadelijk zijn voor het milieu. Daarom vervangen we deze koudemiddelen door het natuurlijk koudemiddel CO2. Inmiddels hebben we 352 winkels met hybrid CO2-systemen en 109 met transcritical CO2-systemen.

Verwarmen met de koeling

Waarmee we onze winkels verwarmen? Met onze koeling! Want onze koelinstallaties geven veel warmte af en die kunnen we goed gebruiken. In ruim 347 winkels worden warmtepompen ingezet om warmte van de koelingen op te vangen voor het verwarmen van de rest van de winkel. Goede isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur op peil blijft.

Steeds meer duurzame energie

Ruim veertig procent van de stroom die we inkopen is duurzaam. Een groot deel hiervan is afkomstig van Nederlandse windmolens. Verder wordt van onze reststoffen groene stroom gemaakt. In de winkels hebben we alle TL-lampen vervangen door Eco-TL en passen we waar mogelijk LED-verlichting toe, bijvoorbeeld in de gevelverlichting, diepvrieskasten en koelingen. Slimme lichtsystemen zorgen ervoor dat er geen lampje te veel brandt. We hebben ook LED-verlichting in al onze distributiecentra geïntroduceerd.

Bouwen aan een beter klimaat

Zetten we een nieuwe supermarkt neer of verbouwen we een bestaande? We proberen zo duurzaam mogelijk te denken. We hebben een voorkeur voor duurzame bouwmaterialen, zoals FSC-gecertificeerd hout. Waar mogelijk worden bestaande meubelen (her)gebruikt.

Duurzame supermarkt in Purmerend

In Purmerend hebben we de duurzaamste supermarkt van Europa gebouwd. Door een reeks aan innovatieve energiebesparende maatregelen is de winkel niet alleen 100% CO2 neutraal, er wordt ook energie opgewekt die de winkel en de naastgelegen Etos en Gall & Gall voorziet van elektriciteit en warmte. De winkel is volledig voorzien van LED-verlichting die werkt op bewegingssensoren. De inrichting bestaat voor een groot deel uit hergebruikte materialen. Voor klanten zijn er E-Cars-oplaadpunten die gevoed worden door de 700 zonnepanelen op het dak.

Pilots met plug-in hybride en elektrische trucks

Sinds 2017 rijden er twee volledig elektrische bakwagens voor Albert Heijn in omgeving Amsterdam. In 2019 zijn wij een stap verder gegaan door met partners DAF, Simon Loos, Peter Appel en TNO, een bijzondere proeftuin te startten, medemogelijk gemaakt door de DKTI subsidie van het Ministerie I&W. In deze proeftuin worden drie volledig elektrische en twee prototype plug-in-hybride trekker-oplegger combinaties getest. Deze laatste ontwikkelde fabrikant DAF speciaal zodat wij steden op grotere afstand ook emissievrij kunnen bevoorraden. Daarnaast laden deze trucks overdag hun batterij met elektriciteit afkomstig van de duizenden zonnepanelen op het dak van ons distributiecentrum in Zaandam. Een prachtige stap naar minder CO2 in de hele keten! De trucks zijn herkenbaar door hun “Groen, Groener, Groenst” trailers. Eén van de plug-in hybride trucks rijdt in een speciaal wit-blauwe uitvoering en heeft “In de stad rij ik 100% elektrisch” op de achterkant van de trailer staan. Voor extra informatie kijk dan hier.