Goed voor de dieren

We willen dat iedereen met een gerust hart kan genieten van de lekkerste producten bij Albert Heijn. Daarom voelen we onze verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn en zetten we - samen met onze partners - continu verbeterstappen. Dat heeft in de productieprocessen van onze producten inmiddels tot aanzienlijke verbeteringen geleid en hebben we inmiddels verschillende categorieën vlees en kip met Beter Leven Keurmerk (BLK) in het assortiment.

Onze kip, stap voor stap naar een beter leven

Omdat wij dierenwelzijn en duurzaamheid heel belangrijk vinden, kan je bij ons voor verschillende kipproducten met én zonder Beter Leven Keurmerk (BLK) kiezen. Van de kipproducten die het meest verkocht worden, is een scharrel- en biologisch alternatief in het assortiment te vinden. Inmiddels is dit al een kwart van ons aanbod en dit maakt ons de grootste scharrel- en biologische slager/poelier van Nederland. Daar zijn we trots op!

Op het gebied van kip vleeswaren hebben we het grootste aanbod biologisch 3 sterren Beter Leven Keurmerk.

Onze verschillende kippen

Begin 2016 zijn we voor onze 'reguliere' kip overgestapt op een ander, langzamer groeiend kippenras. Samen met onze boeren werken we aan de leefomstandigheden van de kippen. Daarbij gaan we verder dan wet- en regelgeving en zoeken we de juiste balans tussen diervriendelijkheid en milieu-effecten. We baseren onze stappen op de wetenschappelijk relevante welzijnscriteria voor kippen en werken samen met onze ketenpartner en de Wageningen Universiteit. Zo hebben we in 2019 de volgende verbeterstappen gezet:

 • We hebben het gebruik van antibiotica nog verder verlaagd, waardoor bij ruim 95% van de kippen van onze boeren het gebruik van antibiotica niet nodig is. Antibiotica wordt alleen gebruikt als niet behandelen van de kip zal leiden tot vermindering van dierenwelzijn
 • Early feeding: het aantal boerderijen dat de kuikens direct voer en water geeft na de geboorte (dus niet pas na 36 uur als alle eieren zijn uitgekomen) is inmiddels 50% en neemt voortdurend in aantal toe. Bij ons eigen merk scharrelkuikens geldt dit al voor 100% van onze boerderijen.
Bekijk hoe onze kippen leven

De AH Kip

Een ras dat van nature langzamer groeit en dat vitaal en sterk is. Hierdoor is het gebruik van antibiotica bijna niet meer nodig. De kippen hebben bovendien meer leefruimte ten opzichte van de wettelijke standaard (15 tot 16 ipv maximaal 22 kippen per m2). Verder liggen er strobalen als verrijking van de leefomgeving van de kippen. Naast de strobalen, die de kippen als afleiding kunnen gebruiken, wordt ook gezorgd voor een goede bodembedekking van de stal.

 • De kippen zijn afkomstig van een langzaam groeiend ras.
 • De leeftijd ligt rond 49 dagen (10 dagen langer dan vergelijkbare kip van een snelgroeiend ras).
 • De kippen hebben een natuurlijk dag-nacht ritme.
 • De kippen hebben meer leefruimte (ongeveer 15-16 kippen per /m2) t.o.v. de wettelijke standaard t.o.v. (maximaal 22 kippen per m2).
 • Omdat de kippen van een sterker ras zijn, is het antibioticagebruik sterk verminderd. Bij meer dan 93% van de kippen is het gebruik van antibiotica niet nodig. Antibiotica wordt alleen gebruikt als niet behandelen van de kip zal leiden tot vermindering van dierenwelzijn
 • De kippen hebben strobalen om mee te spelen of op te klimmen.
 • De kippen zijn afkomstig van Nederlandse boerderijen.

AH Scharrelkip

Deze kippen zijn van een sterk en robuust ras, hebben de beschikking over een overdekte uitloop om te scharrelen en krijgen gevarieerde voeding. Deze scharrelkip heeft 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. De kippen krijgen meer tijd om te groeien (minimaal 56 dagen) en zijn daarom sterker. Het natuurlijke gedrag en de voeding met meer granen zorgen voor een goede kwaliteit scharrelvlees.

 • Meer dan 98 % van de scharrelkippen krijgt geen antibiotica gedurende zijn leven. Antibiotica wordt alleen gebruikt als niet behandelen van de kip zal leiden tot vermindering van dierenwelzijn
 • De stal van de kippen heeft daglicht en is voorzien van strooisel en zodat de kippen lekker kunnen scharrelen.
 • Dagelijks wordt er graan gestrooid en krijgen de kippen strobalen om mee te spelen of op te klimmen.
 • Minimaal 8 uur per dag is er toegang tot een ruime overdekte overloop.
 • De overloop van de kippen is minimaal 20% van de oppervlakte van de stal.
 • De kippen zijn afkomstig van Nederlandse boerderijen.

AH Excellent Scharrelkip

De AH Excellent scharrelkippen zijn van een sterk, langzaam groeiend ras van een Franse afkomst. De kippen scharrelen minimaal 8 uur per dag buiten en krijgen 100% natuurlijke voeding. Deze scharrelkip heeft namelijk 2 sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

 • Antibiotica gebruik komt in deze keten vrijwel niet voor.
 • Deze Franse scharrelkippen leven op kleinschalige boerderijen in de streek 'Pays de Loire'.
 • Naast een overdekte uitloop hebben deze kippen ook nog 1m2 vrije uitloop (per kip) naar buiten ter beschikking.
 • De kip kan hier door het fijne klimaat altijd buiten in de weides scharrelen.

AH Biologische Kip

De AH biologische kippen zijn van een robuust en langzaam groeiend ras. De kippen kunnen minimaal 8 uur per dag uit lopen in de open lucht. Onze biologische kippen krijgen 100% biologische voeding. Deze scharrelkip heeft 3 sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

 • De kippen zijn afkomstig uit de Belgische Ardennen groeien langzaam en leven gemiddeld tenminste 71 dagen.
 • Minder dan 5% van deze kippen heeft antibiotica gekregen. Antibiotica wordt alleen gebruikt als niet behandelen van de kip zal leiden tot vermindering van dierenwelzijn.
 • De stal is voorzien van daglicht en strooisel om in te kunnen scharrelen.
 • De kippen hebben minimaal 8 uur per dag toegang tot een uitloop in de open lucht. Deze uitloop biedt veel ruimte en beschutting door begroeiing.