Avatar Ria Olivier

uit Amstelveen

Avatar

Favoriet recept van... Jacqueline van Rijt

'Glutenvrij-Bakken van glutenvrij brood', verz. door Arda

Brood/sandwiches, Ontbijt, 4 personen, Hollands

Ingrediënten

  • lees beneden ...

Bereiden

Enkele tips voor het bakken van glutenvrij brood in de oven

-

Brooddeeg zonder gluten: om lucht in te brengen moeten de bestanddelen goed door elkaar worden geklopt met een mixer, snelheid: zacht tot matig.

-

Gebruik water van circa 38°C.

Voeg 1 tl citroensap toe als het meel calcium (melk- of weipoeder) bevat.

-

Gebruik zaden, noten, vruchten of vrucht- of bietvezels om het brood vezelrijk te maken. Lekker is ook om vruchtensap in plaats van water te gebruiken.

-

Zet een beker water in de oven als u het brood bakt.

U kunt ook brood bakken in een glazen brood- of cakevorm. Deze geleidt de warmte niet zo goed als aluminium, zodat u een langere baktijd en een iets lagere oventemperatuur moet aanhouden. Glazen vormen zijn makkelijker schoon te maken en geven geen smaak af.

-

Breng de gist niet direct in aanraking met vet, olie of zout. Dit vermindert de werking. U kunt gedroogde gist in een zakje uit de supermarkt gebruiken; 25 gram verse gist komt overeen met 7 gram gedroogde gist. Gedroogde gist kunt u, met een weinig suiker, in lauw water oplossen. Maar meestal kunt u de gist meteen, met iets suiker, aan het meel toevoegen. Daarna kunt u lauw water of melk bij het geheel doen. Dan begint de gist pas te werken. Bij een temperatuur boven 40°C verliest de gist zijn werking.

-

Schep of giet het deeg in de bakvorm, dek af met een vochtige doek en plaats de bakvorm in warm water of op een warme plaats. Laat het deeg zolang rijzen als het recept aangeeft of tot het volume verdubbeld is.

-

In sommige recepten wordt geen gist, maar glutenvrij bakpoeder gebruikt. In dat geval moet het deeg niet rijzen, maar zo snel mogelijk na toevoeging worden gebakken.

-

Laat het brood goed afkoelen voordat u het snijdt. Dan valt het minder snel uit elkaar.

-

Vries het brood in porties of sneetjes in.

Bronvermelding

Coeliakievereniging

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.