Avatar Ria Olivier

uit Amstelveen

Avatar

Favoriet recept van... Marianne Stokkel

'Cypriotische Meze', van Sonja, vegetarisch

Anders, Voorgerecht, 6 personen, Wereldkeuken

Ingrediënten

  • allerlei ......

Bereiden

Wat een rijkdom op tafel, talloze meze, kleine gerechtjes voor elk wat wils. Op Cyprus at ik als lunch de onderstaande vegetarische gerechten.

-

Als voorgerechten:

- Tzatziki van uitgelekte Griekse yoghurt met geraspte komkommer, fijngesnipperde knoflook, olijfolie en een beetje citroensap en zout.

- Groene en zwarte olijven.

- Auberginesalade van in de oven geroosterde aubergines tot ze zacht zijn, vervolgens geschild en gepureerd met olijfolie, fijn geknipte peterselie, citroensap, heel fijngehakte ui en zout.

- Boerensalade van Romaanse of bindsla met tomaten, komkommer, lente-ui, blokjes fetakaas en verse koriander.

-

- Tahinpasta van 4 eetl tahin(sesampasta) met 2 geperste teentjes knoflook, zout, het sap van 2 citroenen, 4 eetl olijfolie, 1 tl komijnzaadjes, stukje gepureerde groene peper en zoveel water tot een mooie homogene dikke saus is verkregen. Garneer met fijn geknipte peterselie en serveer met pitabrood, toost of als dressing voor een salade.

-

Als hoofdgerechten:

- Geroosterde halve rode paprika's, gevuld met fetakaas, blokjes tomaat en verse tuinkruiden (peterselie, selderij of dragon)

- Gefrituurde halloumi.

Halloumi is de nationale kaas van Cyprus, die op de boerderijen nog voornamelijk door de vrouw des huizes wordt gemaakt van verse geitenmelk. Verse en jonge halloumi wordt vaak gegrilleerd geserveerd met een salade en dressing.

-

Ook wordt halloumi regelmatig gekruid door de kaasmaakster met oregano, munt of korianderzaad.

Gefrituurde halloumi wordt gemaakt van kaas van een paar maanden oud. Deze wordt in plakjes of repen gesneden, door een beslag van bloem, ei, bier, melk en verse kruiden gehaald en vervolgens gefrituurd. Het beslag zwelt op door de toevoeging van ei, zodat er een soort afgeplatte oliebollen ontstaan. Serveer deze op een bedje van sla.

-

- Geroosterde Jeruzalem artisjok. Lekker gestoofd in olijfolie met courgette, aubergine en tomaten, maar ook geroosterd in de oven zoals wij onze aardappelen roosteren met olijfolie, zout, peper, verse koriander of oregano en bedruppelen met het sap van bittere sinaasappelen of citroensap.

Bronvermelding

Sonja van de Rhoer

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.