Avatar Nelleke Hagens

uit Amstelveen

Avatar

Favoriet recept van... Monique Diederen

Eenvoudige roux voor het maken van blanke saus, bécamelsaus, mornaysaus etc

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Bereidingstijd 5 minuten, Frans

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 40 gram bloem
  • peper, zout, nootmuskaat
  • water (melk of bouillon)

Bereiden

In een pannetje met dikke bodem boter smelten. Voeg de bloem toe. De hoeveelheid is niet altijd hetzelfde, dat hangt er vanaf of je een meer of minder gebonden saus wilt maken. Blijf goed roeren! De boter met de bloem kleurt van licht tot bijna donker bruin. Als het de gewenste kleur heeft, voeg je met kleine scheutjes water, melk of bouillon toe. De hoeveelheid is afhankelijk van de gewenste dikte. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken, zo nu en dan roeren.

BLANKE SAUS - zorg dat het boter-bloemmengsel nog licht is wanneer je water of bouillon toevoegt. Op smaak brengen met zout en peper.

ROOMSAUS (BECHAMEL) - begin als blanke saus, maar neem melk en room i.p.v. water. (Serveren bij aardappelen, hardgekookte eieren of gekookte vis.

MORNAY SAUS - blanke saus met gemalen kaas erdoor.

Lekker over bloemkool, spruitjes e.d.

ROGER'S KAASSAUS - Béchamel met oude gemalen kaas (vergeet de nootmuskaat niet)

Materialen

  • steelpannetje met dikke bodem, houten pollepeltje

Bronvermelding

van Oma

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.