Avatar Jane Hempenius

uit Rotterdam

Avatar

Favoriet recept van... Nellie Kant

Kerststol met amandelspijs

Brood/sandwiches, Brunch, 6 personen, Wachttijd 90 minuten, Bereidingstijd 75 minuten, Hollands

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 tl koekkruiden (of mix kaneel, kruidnagel en kardemom
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 1 citroen
  • 7 gram gedroogde gist (of 15 gr verse gist)
  • 2 eieren
  • 100 gram boter, gesmolten
  • 150 ml lauwwarme melk
  • 2 el bruine rum
  • 200 gram amandelspijs
  • 200 gram rozijnen en of krenten
  • 30 gram gepelde amandelen, grof gehakt
  • 1 druppel amandelaroma
  • 25,2 gram,druppels boter (om het brood te besmeren),vanille aroma

Bereiden

Bereiden:

1. Bloem, halve tl zout, koekkruiden en basterdsuiker boven een grote kom zeven. Citroen schoonboenen en gele schil boven de kom er dun afraspen. Gist over bloemmengsel strooien en in het midden een kuiltje maken. Hierboven eieren breken en 100 gram gesmolten boter, melk, aroma's en rum erbij schenken. Met een houten lepel vanuit het midden roeren tot een plakkerig deeg.

Wanneer je verse gist gebruikt dan eerst gladroeren met de helft van de suiker. Dit mengsel toevoegen gelijktijdig met de melk.

2. Het werkvlak bestuiven met bloem en het deeg hierop met de hand 10 min goed doorkneden. Hiervoor het deeg steeds uittrekken en weer dubbelvouwen tot het soepel is en niet meer aan de handen plakt. Het deeg terugleggen in de kom, afdekken met vochtige theedoek en op een warme plaats ca. 45 min. laten rijzen tot het volume verdubbeld is.

3. Halve citroen uitpersen. In een kommetje andere ei loskloppen. In een diep bord amandelspijs met vork losmaken en mengen met citroensap en helft van het ei. De bakplaat bekleden met bakpapier.

4. Het werkvlak opnieuw bestuiven met bloem en hierop het deeg een beetje platter drukken. Rozijnen, krenten, amandelen, oranjesnippers en sukade in het midden leggen, deeg eromheen vouwen en vulling door deeg kneden. De deegroller bestuiven met bloem. Deeg tot een dikke ovale lap vormen en aan een lange kant wat uitrollen. Amandelspijs tot een worstje vormen en in midden over de lengte van deeg leggen. Dikkere helft van deeg erover vouwen zodat de vorm van een kerstol ontstaat. De stol op de bakplaat leggen, opnieuw afdekken met een theedoek en nog 45 minuten laten rijzen.

5. Oven voorverwarmen op 200 graden. Bovenkant van deeg bestrijken met de rest vand e gesmolten boter en met een plantenspuit bestuiven met water. Kerststol in 35-40 minuten in de oven goudbruin en gaar bakken. Oven uitzetten en de stol nog 5 min. in de oven laten staan. De stol op een rooster leggen, bestuiven met een dikke laag poedersuiker en laten afkoelen.

Materialen

  • bloem om te bestuiven

Bronvermelding

AH: De smaak van December met eigen aanpassingen

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.