Avatar

Eigen recept van... Elise Rinzima

Paasbrood

Brood/sandwiches, Lunch, 8 personen, Hollands

Laatst aangepast: 24 mrt. 2005, 16:01 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 pak wit broodmix
  • 30 cl lauw water
  • 25 gram roomboter
  • 75 gram rozijnen
  • 150 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • poedersuiker
  • 150 gr. rozijnen, 50 gr. krenten, 75 gr. boter of
  • pak witte broodmix, 1 eetlepel suiker, 1 ei, ca. 2
  • 2 dl. handwarm water, 150 gr. hazelnoten, 1 volle
  • eetlepel bruine basterdsuiker, 2 eetlepels honing.

Bereiden

Bereiding :

Doe de broodmix met de boter in een kom en doe het water erbij. Kneed alles flink door elkaar. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het deeg tien minuten rijzen op een warme plaats. Doe de rozijnen in een kommetje lauw water en snij de kersjes in kleine stukjes. Verwarm de over voor op 200 graden. Droog de rozijnen af en voeg ze met de kersjes en de sukade bij het deeg. Kneed alles nogmaals goed door elkaar. Maak van het deeg een ovale plak van ongeveer drie centimeter dik. Van de amandelspijs maakt u een mooie rol die net zo lang is als de plak deeg. Leg de spijs in het midden en doe het deeg eromheen. Druk het goed aan. Leg het deeg op een stuk bakpapier op een bakplaat en laat het nog een halfuurtje rijzen met een theedoek eroverheen. Kluts een ei en bestrijk het brood daarmee als het halfuur om is. Bak het brood in 40 tot 45 minuten gaar en lichtbruin. Bestrooi het brood met poedersuiker zodra het is afgekoeld.

Was de rozijnen en de krenten, week ze 30 minuten in water en laat ze goed uitlekken (of dep ze met een doek droog). Smelt de boter en roer de suiker erdoor; laat het mengsel wat afkoelen.

Strooi de inhoud van het pak in een kom. Voeg de boter, het ei en het handwarme water toe. Kneed het geheel tot een soepel elastisch deeg.

Kneed op het laatst de krenten en rozijnen erdoor en laat het deeg afgedekt in een kom 30 minuten rijzen.

Hak of maal de noten tot grove korrels, roer de korrels met de suiker, de honing tot een smeuïg, samenhangend mengsel. Vet een brood of cakevorm (inhoud 2 liter) in. Bestuif het werkvlak en het bakblik met bloem. Druk het gerezen deeg met een deegrol of met beide handen uit tot een lap van ca. 30 bij 30 cm. (ca. de breedte van de vorm).

Bestrijk de lap met het notenmengsel maar laat 2 cm van één kant vrij. Bestrijk deze reep met water. Rol de lap stevig op en plak vast met een vochtige rand (de naad). Leg de rol met de naad naar beneden in de ingevette vorm. Laat het brood afgedekt 4/5 kwartier rijzen totdat het brood 2 cm. boven de rand uitkomt.

Verwarm de oven 10 minuten voor op 200°c. Bestrijk het brood met water (of ei). Bak het brood in het midden van de oven in 40-50 minuten gaar en goudbruin. Gaar brood klinkt hol als u erop klopt. Bestrijk het brood nogmaals met water (voor een glimmend korstje). Laat het brood uit de vorm op een rooster afkoelen.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.