Avatar

Eigen recept van... Yvonne van Hest

Progrestaart (luchtig schuimgebak)

Gebak, Hapje, 20 personen, Voorbereidingstijd 30 minuten, Wachttijd 120 minuten, Bereidingstijd 30 minuten, Hollands

Laatst aangepast: 26 dec. 2006, 17:39 | 10 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4 stuk eiwit
  • 240 gram kristalsuiker
  • 50 gram hazelnoten ongezouten
  • 2 eetlepel koffie-extract
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 0,5 liter slagroom
  • 2 eetlepel kristalsuiker

Materialen

  • mixer met gardes; oven, mixkom 2 liter; bak met heet water

Bereiden

Beschrijving voor één schuimplaat. Indien er een taart voor 20 personen nodig is nog zo'n plaat maken. Anders de gedroogde schuimplaat in de breedte halveren (met een warm mes).

Voorbereiding

Verwijder alle overbodige accessoires uit de oven en zorg dat de bakplaat voorzien is van het bakpapier. Bij hete luchtovens is het belangrijk dat het papier niet kan wegwaaien; voorkom dit door de boden van de bakplaat licht in te vetten zodat het papier erop blijft plakken. De bakplaat op het aanrecht laten wachten.

Het beslag

Zorg dat de eiwitten geen spoortje bloed of eigeel bevatten. Voorkom dit door bij het splitsen van de eieren een apart kopje te gebruiken en het eiwit pas na grondige controle in de mixkom te doen. Zet de mixkom met de 4 eiwitten op een bak met heet water; zorg hierbij dat het water niet in de mixkom kan komen. Klop de eiwitten stijf, door beetje bij beetje de afgewogen suiker toe te voegen. De eiwitten zijn stijf als de kom op zijn kop gezet kan worden, zonder dat het mengsel gaat schuiven. Reken op minimaal 15 minuten kloppen en nog eens 5 minuten zonder de bak met heet water eronder.

Hak de hazelnoten fijn (gebruik hiervoor een blender of een wiegmes. Houd de helft achter (deze dient later nog fijner geblend te worden tot poeder). Meng de grove helft van de hazelnoten door het mengsel en klop op het laatst het koffie-extract toe. Het mengsel kleurt lichtbruin.

Smeer het mengsel gelijkmatig uit op de bakplaat en plaats de bakplaat in het middenh van de oven. Laat hierb ij de deur op een kier staan en voorkom tocht in de keuken. Open tussentijds de deur niet verder! Na ongeveer 2 uur zal het schuimgebak droog zijn. Draai de oven uit en haal de plaat pas uit de oven als deze is afgekoeld.

Klop de slagroom met 2 eetlepels suiker en het zakje vanillesuiker stijf. Houd evt. wat achter voor garnering

Spatel de helft van de slagroom op de eerste plaat uit, de gladde kant van de plaat dient als onderkant. Strijk de slagroom gelijkmatig uit tot aan de randen. Verdeel het fijne hazelnotenmengsel over de slagroom. Zet de andere plaat er bovenop en smeer ook deze plaat af met de rest van de slagroom.

Garnering: de taart kan verder evt. opgespoten worden met toefjes slagroom of aan de randen bestrooid met nougatine (zie recept).

De taart kan 1 dag vantevoren worden gemaakt; de smaak trekt er dan heerlijk in. Hij kan ook goed worden ingevroren; doe dit meteen nadat hij klaar is.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.