Avatar

Eigen recept van... Leen de Vries

Dikmuidsche amandeltaart (een oud Vlaams nagerecht van voor 1878)

Gebak, Nagerecht, 6 personen, Anders

Laatst aangepast: 18 mei. 2006, 16:17 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 125 g. boter
  • 125 g. suiker
  • 3 st. eierdooiers
  • 125 g. amandelen,gepeld,geroosterd,gehakt
  • 750 g. bloem
  • 3 st. eiwitten, tot sneeuw geklopt
  • 25 g. vanillesuiker

Materialen

  • Kom, taartvorm

Bereiden

Gedeelte van gedicht uit 1878.

En dan, bij de nagerechten,

De Dikmuidsche Amandeltaart,

Wijd beroemd sinds oude tijden,

Tot het fijnst vant'maal bewaard.

Nergens in haar smaak zo keurig

Zoo bekoorlijk, malsch en fijn,

En haar kleur is als 't verguldsel

Van een uchtend-zonneschijn.

Ze is 't sieraad van Vorstentafels,

Door baron en graaf bezocht;

Maar niet slechts aan wereldgrooten

Wordt die lekkernij verkocht.

Wij ook, burgers, mogen zeker

Wel te kermis lekker zijn,

Eten fijne amandeltaarten

Met een glaasje alouden wijn ?

Bereiding:

In een kom de boter en de suiker (ook de vanillesuiker) ver-

mengen met een houten lepel.

Er een voor een de eierdooiers bijvoegen, evenals de amandelen.

Daarna de bloem bijvoegen en het opgeklopte eiwit.

Het geheel in een met boter ingesmeerde en met wat bloem bestrooide taartvorm doen en laten bakken in een zacht verwarmde oven, tot de taart een goudbruine kleur heeft.

Drink er een alouden wijn bij. Proost !

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.